Гърците ни правят на балъци, искат кирковчани да им работят пипер ангария

Хасан Тахиров

Гръцките инвеститори, които искат да направят фабрика за консервиране на пипер при Подкова,Кирковско, ще печелят чисто от труда на нашенци по 12 млн.евро годишно. Бъдещите инвеститори обявиха,че ще обработват 8000 тона червена капия на сезон. За това са нужни 32 000 дка и 10 000 души, които да са ангажирани в робски труд. Едно семейство с децата не може да отглежда повече от 2-3 дка и да печели по 4-5 000 лева. При цени от лев за килограм. При запазване на настоящите цени от 20 до 60 стотинки заплащането ще бъде още по -мизерно. Това сочат разчетите на нашенецът с шведски паспорт Хасан Тахиров.

Преди 15 години той прави проучване в района за отваряне на консервна фабрика по поръчка на шведската фирма „Агроюнион”. Шведите искат продукция от екологично чист район, като поставят екологичната граница до Джебел. Шведите имали полета в Гърция, където продукцията била с отлично качество.Желаели да отглеждат и от другата страна на границата. Те са поискали общинска земя, върху която да изградят поливни полета.Предвиждали са да произвеждат 35 млн.буркани червена капия годишно.Проектът зациклил.

Консервираните зеленчуци и туршиите на Запад са деликатес. Там хората са готови да броят сериозна цена за буркан с екологично чиста суровина, споделя Хасан Тахиров.

Тахиров каза, че освен червената капия се търсят и консерви на тънък и дълъг пипер,наричан феферони и на сладък сорт,подобен на „рибка”. На запад тези консерви се продават за 4 евро буркана от 400 грама.

При 1 лев за килограм производителите в Кирковско ще изкарат 8 млн.лева, сума в която влизат и разходите за поливане, които са сериозни. От продажбата на консервите ,гръцките производители ще заработят общо около 20 млн.евро. Като се приспаднат разходите им остават 12 млн.евро чисто.

Единствената възможност нашите производители да спечелят е да създадат сдружение. То трябва да отстоява интересите им пред гръцките инвеститори. Сдружението трябва да налага цена достатъчно висока за екологично чиста продукция. Тя може да се сверява със Софийската стокова борса. Това предлага Хасан Тахиров. Според него цената от два лева за килограм червена капия е напълно реална за да могат нашите производители да избият разходите си и да получат заплащане за робския труд, който е през по-голямата част от годината.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини