17 °C

Гърците ни правят на балъци, искат кирковчани да им работят пипер ангария

Хасан Тахиров

Гръцките инвеститори, които искат да направят фабрика за консервиране на пипер при Подкова,Кирковско, ще печелят чисто от труда на нашенци по 12 млн.евро годишно. Бъдещите инвеститори обявиха,че ще обработват 8000 тона червена капия на сезон. За това са нужни 32 000 дка и 10 000 души, които да са ангажирани в робски труд. Едно семейство с децата не може да отглежда повече от 2-3 дка и да печели по 4-5 000 лева. При цени от лев за килограм. При запазване на настоящите цени от 20 до 60 стотинки заплащането ще бъде още по -мизерно. Това сочат разчетите на нашенецът с шведски паспорт Хасан Тахиров.

Преди 15 години той прави проучване в района за отваряне на консервна фабрика по поръчка на шведската фирма „Агроюнион”. Шведите искат продукция от екологично чист район, като поставят екологичната граница до Джебел. Шведите имали полета в Гърция, където продукцията била с отлично качество.Желаели да отглеждат и от другата страна на границата. Те са поискали общинска земя, върху която да изградят поливни полета.Предвиждали са да произвеждат 35 млн.буркани червена капия годишно.Проектът зациклил.

Консервираните зеленчуци и туршиите на Запад са деликатес. Там хората са готови да броят сериозна цена за буркан с екологично чиста суровина, споделя Хасан Тахиров.

Тахиров каза, че освен червената капия се търсят и консерви на тънък и дълъг пипер,наричан феферони и на сладък сорт,подобен на „рибка”. На запад тези консерви се продават за 4 евро буркана от 400 грама.

При 1 лев за килограм производителите в Кирковско ще изкарат 8 млн.лева, сума в която влизат и разходите за поливане, които са сериозни. От продажбата на консервите ,гръцките производители ще заработят общо около 20 млн.евро. Като се приспаднат разходите им остават 12 млн.евро чисто.

Единствената възможност нашите производители да спечелят е да създадат сдружение. То трябва да отстоява интересите им пред гръцките инвеститори. Сдружението трябва да налага цена достатъчно висока за екологично чиста продукция. Тя може да се сверява със Софийската стокова борса. Това предлага Хасан Тахиров. Според него цената от два лева за килограм червена капия е напълно реална за да могат нашите производители да избият разходите си и да получат заплащане за робския труд, който е през по-голямата част от годината.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини