Поп и мюфтия благословиха прекия път за Маказа,пожелаха шофьорите да четат божите напътствия в сайта им

Поп и мюфтия благословиха пътя

Енорийският свещеник на Кърджали отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед благословиха новият пряк път свързващ Кърджали с ГКПП Маказа. Трасето  е от спирка Джебел до село Подкова.

  Бихме желали да бъдем последните, от които пътуващите по този път имат нужда. Много карат с бясна скорост по новите пътища. Пожелаваме натези, които пътуват по това шосе да не стигат до нас.  Призоваваме ги да спазват знаците.Това е път на комшулука. Нека четат напътствия в Гугъл на сайта ни с районния мюфтия Бейхан Мехмед, заяви енорийският свещеник отец Петър.Той благослови новият път на гръцки.

Неговият колега районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи молитва към Всевишния. Той подчерта,че с отец Петър цяла нощ са се молили да няма произшествия на новия път. Това шосе ще ни свързва със съседите и това е чудесно, отбеляза божия служител.

   Пътят бе открит тържествено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Даниела Терзиева. Тя поля вода от менче за да върви на шофьорите и опита от пита с мед. Вече няма да режем лентички, като Бойко Борисов,поясни червеният депутат Милко Багдасаров.

Терзиева посочи, че новият участък е от 24 км. Осъществена е мечтата от десетилетия за връзка на Кърджали с южните съседи. Това ще позволи развитието на бизнеса в пограничните райони. Проектирането започна през 2006 г. и строителите си свършиха работата,за което им благодаря, каза министър Терзиева.

  Зам.-министърът на транспорта Петър Киров отбеляза , че денят е щастлив за всички, които искат по добри връзки с южните ни съседи. Ще продължим да ползваме средства от кохезионния фонд на Европейският съюз за изграждане на пътища. До сега са усвоени 890 млн.лв.от оперативна програма „Транспорт”, каза още министърът.

  Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков посочи, че са изградени 24 км.нов път и 8 км са рехабилитирани. Има 6 мостови съоръжения и 9 кръстовища. Шосето е изчислено за текущ трафик от 3600 автомобила за денонощие.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви за медиите,че пътят винаги означава развитие. Шосето свързва хората. Все повече съседи ще идват в Кърджали. В града има все повече реклами на гръцки. И при съседите ни има реклами и менюта на български, отбеляза градоначалника. Той изрази надежда в развитието на туризма и посочи,че примамка за съседите ни ще бъде Перперикон.

  На откриването присъства областният управител Бисер Николов,депутати,кметове на общини, и изпълнителния секретар на област Източна Македония и Тракия Константинос Кацемидос.

Георги Кулов

Министър Терзиева поля менче с вода
Кметът Хасан Азис си взе от питата
Васил Байданов и първите радетели за отваряне на път през Маказа
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини