С близо 1 милион лева повече събра община Кърджали от местни данъци през 2013

С близо 1 милион лева повече в сравнение с 2012 година са събрани в община Кърджали от местни данъци и такси през 2013-а. В същото време е преизпълнено и плановото задание за миналата година, като при планирани 7 940 000 лева, в общинската хазна са влезли 8 129 535 лева. В процентно отношение преизпълнението е 102 на сто, съобщи ресорният заместник-кмет на община Кърджали Иван Велев.
Данните сочат, че най-голямо е преизпълнеието на плановото задание при данъка върху недвижимите имоти, при който при планирани 1 500 000 лева, са събрани 1 604 442. В сравнение с 2012 година през миналата по този данък са събрани 135 383 лева повече. 
След данъка върху недвижимите имоти, като преизпълнение на планираните приходи се нареждат патентният данък със 104 процента, данъка върху превозните средства със 102 процента. 
В сравнение с 2012 година през 2013-а при патентния данък имаме в повече събрани 26 985 лева, при данъка върху превозните средства – 141 264. Най голяма е разликата в събраните средства между двете години при такса битови отпадъци – 543 116 лева в повече в полза на 2013 година. 
За да се постигнат тези добри резултати в събираемостта на местните данъци и такси община Кърджали организира редица мероприятия. „Създадохме страница към Дирекция „Местни приходи” към сайта на общината, в която информираме гражданите относно начина на плащане, размера на данъците, както и сроковете за плащане. Освен това създадохме алтернативни методи за плащане в касите на Изипей и Ипей. Предупреждаваме гражданите с пресрочени задължения с известия. Организирахме и среща с работодателските организации, като акцентирахме върху пресрочените задължения от бизнеса. Всичко това даде резултати за събираемостта и изпълнението на плановото задание”, разказа заместник-кметът Иван Велев. 
По думите му, за съжаление и в община Кърджали, както и на всякъде другаде, некоректни платци има. „Техните действия показват едно неуважение и непочтителност към хората, които редовно плащат своите данъци и такси. След срещата с работодателските организации и изпратените известия за пресрочени задължения, разчитаме, че нередовните платци ще започнат да погасяват дълговете си. За да не стигаме до принудително изпълнение чрез съдия-изпълнители”, коментира заместник-кметът Иван Велев. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини