16 °C

Гръцкият бизнес напира към Кирково,заявени са десет инвестиции

Община Кирково в Кърджалийска област е на път да се окаже най-атрактивната за гръцките инвеститори и това се дължи на новата пътна връзка през ГКПП Маказа - Нимфея, предаде кореспондентът на БГНЕС. На 4 февруари новият 24-километров участък от Кърджали до Подкова официално ще бъде отворен за движение – събитие, очаквано с нетърпение от двете страни на границата. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Лентата ще прережат министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ инж. Стефан Чайков.

Най-облагодетелствана се оказва община Кирково, известна с липсата на всякаква индустрия, но тя е най-големият производител на ориенталски тютюни у нас. Най-малко 10 представители на гръцкия бизнес са заявили интереса си към инвестиции в този район пред общинския кмет Сали Рамадан още в първите дни след откриването на новия ГКПП Маказа – Нимфея. Договор за изграждане на тютюно-преработваща фабрика в близост до кирковското село Подкова вече е подписан с фирмата от Ксанти TobaccoCompany. Общината е заделила 30 декара за производствените халета. Очаква се и изграждането на цех за обработка на чушки капия, с отглеждането на които се занимават десетки семейства в района. Гръцката фирма има консервни заводи в Солун, Кавала и в Турция, както и пазари в САЩ и Западна Европа. Намерението на инвеститорите е да преработват в българската си фабрика около 8 000 тона чушки, като осигури работа на поне 80 души, съобщава в. „О хронос”.

Според кмета на Кирково най-атрактивната инвестиционна оферта е от гръцка компания, която произвежда LED-светлини за автомобили. Тя работи с повечето утвърдени големи производители на коли и има свои фабрики в Александруполис, Солун и Истанбул. Инвеститорите са преговаряли с кмета Сали Рамадан за закупуване на големи площи земя, където да изградят лабораториите си. „Те искаха да им предоставим готови терени, където да инсталират оборудването си и да започнат производството си веднага. За съжаление, ние не разполагаме с такава база”, казва Рамадан пред гръцкия вестник. В него се подчертава още, че забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили не е уплашила гръцките инвеститори, които държат да се възползват от по-ниските данъци и разходи за производство в съседната държава. Още повече, че до края на май т.г. на ГКПП Маказа – Нимфея ще бъде изграден и специализираният за тежките мпс кантар и навес, ще се сформира и митническа служба. Строителството му вече е започнало и след пуска му забраната за автомобили с тегло над 3,5 тона ще отпадне. В края на 2013 г. префектът на Източна Македония и Тракия Марс Гианнакидис е изпратил до българското МВнР писмо, придружено с папка с жалбите на много производителни и търговски фирми срещу въпросната забрана. В отговор на писмото на префекта България е отговорила, че единственото условие да се вдигне забраната е именно ангажиментът с изграждането на кантара, се посочва още в „О хронос”. Около 2 млн. лева ще струва на българската страна въпросното съоръжение.

Интересът и нетърпението на гърците да пътуват още по-облекчено са очевидни. Средно за месец през граничния пункт преминават около 15 000 леки коли, прогнозите на гръцките управленци са още през май трафикът да стане 3 пъти по-интензивен. Дори и преди неколкократното отлагане на официалното откриване на новия участък те пристигат всеки уикенд не само в Кирково, но и в Кърджали, и товарят багажниците с хранителни и др. продукти. Сега разстоянието от Комотини до областния град ще се скъси осезаемо. С пускането в експлоатация на втория етап от пътя – отсечката от спирка Джебел до село Подкова пътуването ще се съкрати с 30 минути и с 15 километра. До момента от Кърджали до Комотини разстоянието е 82 километра за малко над 1 час. По стария път Кърджали-Подкова-Маказа до гръцкия град Комотини са 70 километра. С 15-20 километра се удължава пътят, ако се минава през отсечката Кърджали-Джебел-Фотиново-Кирково. От 4 февруари т.г. обаче тези сметки просто няма да бъдат необходими.

Път Е-85 (І-5) Кърджали – Подкова от км 342+639,41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново” от км 0+000 до км 2+368“ е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България“, до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км - от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км”, уточниха от АПИ.

Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова“ и ДЗЗД „Проход – Маказа“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура - Магистрални пътища“. Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план“ ЕООД, а на новото строителство - „Рутекс“ ООД. Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е 54 млн. лв. с ДДС. Път І-5 Кърджали - Подкова е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението „Север - Юг”.

Вторият участък от пътя за Гърция през ГКПП Маказа-Нимфея свързва областния град със село Подкова и ще съкрати чувствително сегашното пътуване. Той е с дължина 24,2 километра и трябваше да бъде завършен до септември м.г. На 9 септември 2013 г. обаче областните управители на Кърджали Бисер Николов и на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис откриха само новия ГКПП при Маказа край село Кирково.

Липсата на обходно шосе на Кърджали обаче поставя редица въпросителни, тъй като главният път, част от който е булевард „Беломорски” в града, не е предвиден да поеме очаквания трафик на тежки товари от Северна Европа към пристанищата на Бяло море. Поради това през миналата година Бисер Николов поиска съдействието на парламентарната група на левицата за ускоряване както на проектирането, така и на финансирането за строителството му. Според Николов изграждането на обходен път на Кърджали е приоритет за развитието на областта. Очаква се министър Терзиева да даде яснота около развитието на проекта.

След отварянето на ГКПП Маказа – Нимфея обходният път ще даде наистина силен тласък в развитието на туризма и търговията, на цялостното икономическо развитие не само на територията на областта, а на територията на Южна България, смята областният управител на Кърджали. Според него липсата на обходен път на Кърджали не позволява на областта да се възползва от геостратегическото си място, през което преминава общоевропейският транспортен коридор №9. В същото време автомобилният трафик, особено засилен след отварянето на новия ГКПП, в момента преминава през централната част на гр. Кърджали и създава риск за жителите, уточни Николов. В края на миналата година той заяви, че работата по идейния проект приключва и е необходимо максимално бързо да бъде подготвен работен такъв, да бъде осигурено финансиране, за да стартират процедурите, свързани с изграждането на пътя още през 2014г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини