Бизнесът в Кърджали се обединява за нови туристически продукти

Фахри Идриз оглави асоциацията

Бизнесмени, общественици, журналисти от цялата област учредиха снощи Асоциация по туризъм „Перперикон”. Основната цел на сдружението е да обсъжда и предлага идеи за възможно най-пълно и цялостно представителство и защита на фирмите от туристическия бранш. Асоциацията ще работи в обществена полза. За неин председател бе избран инж.Фахри Идриз. В управителния съвет влизат археолога Николай Овчаров, шефката на туроператорска фирма Михаела Кирчева , управителката на комплекс „Главатарски хан”Щенай Узун и др.

 Учредителното събрание бе открито от доаена на бизнеса в града Васил Байданов.То  прие и устав на организацията. Според него допълнителни членове на организацията се приемат от Управителния съвет.

  Когато се научим да хвалим съседа, тогава ще успеем. Развитието на туризма е общо дело. Той е психология.С омраза и ненавист туризъм не се прави. Засадили сме дърво, което ще даде плодове,каза в своето експозе Фахри Идриз. Той обеща да работи за синхронизиране на бизнеса в усилията му да привлича туристи. Имаме богато културно-историческо наследство, чудесни природни забележителности. Имаме всички дадености за развитие на туристическата индустрия. Тя може да бъде основния поминък в региона,подчерта Идриз. Той обобщи , че създаването на Асоциацията е исторически шанс пред икономиката на областта.

  Идриз получи подкрепа от кмета на Кърджали Хасан Азис. Тя бе изразена от заместник-кмета Елисавета Кехайова. В приветствието си Кехайова каза, че общината ще подкрепи Асоциацията за превръщане на Кърджали във водеща дестинация. Зам.-областният управител Назми Мюмюн поясни, че новият политически екип на областна администрация е разработил платформи за развитието на определени сфери от икономиката на града. Една от тях е за туризма. В нея е заложено и създаването на Асоциация. Платформите залагат на гражданското общество. Асоциацията е пример за това. Според Назми Мюмюн Кърджали има голям потенциал за развитието на туризма. Частния сектор е съпричастен към създаването на нов туристически продукт в нашата област. Предизвикателствата се преодоляват с общи усилия, туристически пакети и маршрути , отбеляза Назми Мюмюн.

 Офисът на Асоциацията ще бъде в Бизнесинкубатора на ул.”Отец Паисий” 12 ,реши учредителното събрание. Първите стъпки ще бъдат да се кандидатства по оперативни програми.

Георги Кулов

Учредителното събрание
Приветствие от Назми Мюмюн
Гласуването
Заседава Управителния съвет
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини