Починалият от кучешка тения Ремзи от Шопци не посещавал две години личния си лекар

Приключи епидеми­ологичното проучва­не на случая с почи­налия мъж от село Шопци миналата сед­мица, което Регио­налната здравна инс­пекция /РЗИ/ в Кър­джали предприе съ­щия ден.

Сигналът за смъртта на Ремзи Хасан от кирковското село Шопци е постъпил в инспекция на 23 януари от отделение "Съдеб­на медицина" към бол­ницата в Кърджали. Тя е настъпила заради спукана ехинококова киста в черния дроб на мъжа. Съдействие при епидемиологичното про­учване оказват д-р Емел Фърънджъ, личен лекар на починалия 23- годишен младеж, Гюлюзюр Ахмед, фелдшер в село Чорбаджийско, фелдшерът от Филиа­ла на спешната помощ в село Чорбаджийско Шереф Мехмед и Ахмед Мюмюн, кмет на село Шопци.

Личната лекарка каз­ва, че от две години Ремзи Хасан не е посе­щавал медицинската й практика, защото не е пребивавал в страна­та. По индиректни дан­ни на майката на Ремзи Хасан, синът й е бил здрав и нямал никакви оплаквания след завръ­щането си от Англия през ноември минала­та година.

Няколко дни преди смъртта си младежът споделил с приятели, че е отпаднал, без си­ли, чувства главобо­лие и болки в корема. На 22 януари губи съз­нание в жилището си. До пристигането на екипа на спешна меди­цинска помощ в 18.39 часа е извикан фелд­шер от селото. По данни на фелдшера състоянието на Ремзи Хасан в този момент е било тежко Пристигналият екип констатира липса на съзнание у мъжа, зеници без реакция. Ремзи не отговарял на думите на лекарите и дишал съвсем слабо, бил поси­нял. Направен му е сър­дечен масаж и обдишване с дефрибрилатор. Смъртта е констати­рана в 19.20 ч. във филиа­ла на спешната помощ в село Чорбаджийско.

На личния лекар на Ремзи Хасан е връчено предписание да про­вежда профилактични прегледи и изследва­ния за ранно открива­не и диагностициране на ехинококоза сред близките от семейст­вото му.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини