Върховният съд отряза наш изселник, искал голямо обезщетение за Възродителния процес

Шукри Сюлейман

Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Кърджали, който отряза искането на лидерът на правозащитната изселническа организация BAHAD Шукри Сюлейман да бъде компенсиран допълнително за това , че е репресиран по време на т.нар.Възродителен процес. Съдия Николай Урумов потвърди решението на кърджалийските магистрати, които отхвърлиха искането на Шукри Сюлейман, родом от Полковник Желязково да получи допълнително обезщетение за нанесени му морални щети.

Сюлейман мина по всички стъпала, за да достигне до Върховния съд. Първоначално той сезира тогавашния областен управител Иванка Таушанова с искане за допълнително обезщетение за 25 месеца и 23 дни, в които е бил репресиран, като е бил принудително въдворен извън Кърджали. Получава отказ. Тогава завежда дело в Административния съд в Кърджали. Местните магистрати отсъждат, че според характера на репресията, той е правилно обезщетен.

Сюлейман обмисля да заведе дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Там вече е депозиран искът на бившия председател на организацията Ешреф Кахраман, който пледира за обезщетение от 200 000 лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини