Провеждат епидемиологично проучване на случая с починалия от кучешка тения младеж

Проучването започна веднага след получаване на известието.През 2013 г. в инспекцията са съобщени и регистрирани 15 случая на ехинококоза (кучешка тения), три от които са рецидиви, два (семейство) на консервативна терапия и един случай - противопоказен за операция и лечение. Възрастовата граница на заболелите е от 23 до 74 години. През миналата година няма регистриран смъртен случай от ехинококоза.

При проведените епидемиологични проучвания на цитираните случаи се констатира, че по-голяма част от потърпевшите не са запознати с начина на заразяване и безопасните мерки при отглеждане на домашните си любимци - кучета.

В по-голямата си част оперираните лица са консултирани от специалисти и са с противорецидивна терапия. На заболелите е дадена препоръка да бъдат профилактично изследвани членовете на семействата им.

Съгласно наредба  на МЗ личните лекари са задължени да водят тези лица на диспансерно наблюдение до 5 години и при инспекциите е установено, че това се изпълнява стриктно.

В училищата, детските градини и в лечебните заведения целогодишно се разпространяват здравно-просветни материали за кучешката тения и за предпазване от заболяването.

Всички кметове на общини и населени места в област Кърджали са запознати с епидемиологичната обстановка по отношение на ехинококозата и завишената заболеваемост и са получили предписания за мерки по ликвидиране на популацията сред безстопанствените кучета.

Пресцентър на РЗИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини