Младеж от Шопци почина от кучешка тения, заболяваемостта в областта три пъти по висока от страната

Глудница бездомни кучета на автогарата в Кърджали

Младеж на 21 г. от село Шопци е починал от кучешка тения. Заболяването е много развито в нашата област. В сравнение с осталалите региони на страната регистрираните случаи са три пъти повече. Това съобщи за Кърджали бг вести общинският съветник д-р Марин Мухтаров.

За последните три години са регистрирани 43 случая на заболяване от кучешка тения в областта. Само до средата на миналата година те са 4, а два се обследваха,сочат данни на Регионалната здравна инспекция. През 2008 г. има смъртен случай.Умира дете.

В доклад пред общинските съветници миналата година д-р Мухтаров призова да не се допускат бездомни кучета до детските площадки, защото от там най-лесно може да се заразят малките кърджалийци.

Смъртният случай съвпада и със зачестилите през последните дни оплаквания в сайта Кърджали бг вести за ухапани от бездомни кучета. При тях съществува реална опасност от предаване на бяс. Ухапаните са предимно възрастни хора, които кучетата считат за безпомощни.

Шефът на общинската фирма “Озеленяване ,чистота и благоустройство” Раид Идриз подчерта, че при него няма постъпили оплаквания за засилена популация на бездомните кучета. Продължава практиката те да се ловят,да се обезпаразитяват и кастрират в приюта “Дай лапа”. Проблемът е, че хората от селата не се грижат за своите кучета. Много от животните слизат в града за препитание или дори се пускат умишлено тук, заяви Раид Идриз.

Защитниците на животните смятат, че вина за проблема с бездомните кучета, носят изцяло хората. Те напъждат своите домашни любимци,отказвайки им грижа. Много от хората пък водени от криворазбрана хуманност ги захранват със сурови кокали и месо. Кучетата се нуждаят от нашата любов. За тях е нужно да има приюти с хуманно отношение, апелират защитниците на животните.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини