Мехмед Дикме: Грабеж! Свързани с политици прибират с измама над 50 млн. лв.

ДАНС незабавно да провери дали народни представители, фактори в министерствата, кметове, областни координатори и общински съветници, свързани с ДПС, не са част от гигантската мафиотска кражба Партията на Лютви Местан ще предизвика с политиката си в някои райони бунтове на отчаянието, предрича пред Faktor.bg бившият земеделски министър и един от водачите на тютюневите бунтове през 1993 г. в Родопите

- Г-н Дикме, каква е причината тази година производителите на тютюни да предприемат бутове и стачки, какво предизвика проблема с изкупуването?

- До известна степен проблемът идва от помощта, която се очаква държавата да окаже на производителите на тютюни. Липсата на диалог между правителство и изкупвачи доведе до забавяне на кампанията за изкупуване. Това от своя страна изнервя самите производители, продукцията им стои вкъщите, качеството й се влошава, те нямат пари да посрещнат семейните си нужди. От години не помня кампанията да е стартирала чак януари месец и нямаше как да не се стигне до конфликт между производители и купувачи.

- ДПС си измива ръцете, че фирмите, които изкупуват продукцията, са направили картел и предлагат ниски цени, но има ли и някакви задкулисни интереси, които генерират този скандал?

- Като гледам как правителството и управляващите политици мълчат, със сигурност предричам, че производителите ще бъдат за пореден път жестоко измамени. Повтарям – жестоко измамени и излъгани. Тези хора в момента са най-голямата жертва. По едни или други причини се използват като оръжие за натиск, а не за решаване на проблемите им. Когато дойде моментът да получат помощта от държавата за отгледан тютюн, тя ще бъде много, много малко, от това, което те очакват. Реално общото произведено количество тютюни в държавата тази година не надхвърля 25 хил. тона от всички сортове. Това е и максималното количество, което се очаква да бъде изкупено от фирмите. Но забележете, че държавата ще направи плащания на база 54 хил. тона. Тоест, тези 100 млн. лв. помощи няма да бъдат разпределени за реално произведените 25 хил. тона тютюни, а ще бъдат преразпределени за количества, които са почти с 30 хил. тона над реално произведените. Така над 50 млн. лв. ще изчезнат в сивия сектор и ще попаднат в джобовете на хора, които в настоящия момент изобщо не се занимават с отглеждането на тютюн.

Интервю на Стойко Стоянов

- Но реално това е измама, плащат се пари за някакви кухи квоти, кой е авторът на тази схема?

- Да, реално става дума точно за кухи квоти. Измамата е заложена още от предишното правителство, имам предвид не на ГЕРБ, а на Тройната коалиция на Станишев, през 2008 – 2009 г. когато се е договаряла съответната рамка. Това, което тютюнопроизводители получават, е на база референтен период - 2007, 2008, 2009 г. Призовавам органите на реда, които се занимават с измамите, да обърнат много сериозно внимание, че от 2008 г., знаейки, че до 2020 г. ще се дават субсидии на базата на рефернтаната рамка, изведнъж количеството на уж произвеждан тютюн нарасна повече от двойно, а в действителност такова производство няма. Допусната е една „грешка” от правителството и по-точно от министерството на земеделието при тройната коалиция. Така хора, които са се регистрирали, че уж отглеждат тютюн попадат автоматично в графата за получаване на субсидия от държавата. Ще ви обясня опростено каква е измамната схема. Вие сте семейство, което отглежда тютюн, примерно, около пет тона годишно. 2007 г. този тютюн е продаден от ваше име, 2008 г. е продаден от името на жена ви, а 2009 г. е предаден от името на сина или дъщеря ви. Така вашето семейство за пет тона тютюн, които реално добива, ще получи субсидия за 15 тона. Прави се една куха мултипликация, но това не е станало случайно , а грешката е умишлено допусната от хора, които разполагат с власт и могат да променят законите и правилата на играта. За това се обръщам към ДАНС, да направят пълна проверка, в кои региони е свръх увеличението на тютюнопроизводство, поне на книга, или по документи. В тази грабителска далавера са намесени много сериозни интереси на политици. Политици и хора с власт използват тютюнопроизводителите да надигат вой за цените и изкупуването, за да може държавата да отпусне пари за субсидирането. Така определени политици, които стоят зад кухи фирми и обеми, получат пари за нещо, което въобще не са произвели и предали. Обикновеният селянин взима 2-3 хил. лв. субсидии, а тези играчи прибират стотици хиляди, а някои и милиони.

- Към кои партии гравитират тези политици?

- Не е нужно да конкретизирам повече. Просто настоявам ДАНС, ако защитава наистина националния интерес да направи проверки незабавно в регионите Кърджали, Хасково, Благоевградско, Северизточна България, да погледне какви субсидии ще получат някои лица в Крумовградско. В Пловдивския регион могат да проверят за едролистните тютюни. Нека да установят какво наистина е фактически произведено и тогава ще лъсне, че държавата трябва да плаща за над два пъти по-големи обеми субсидии. Наличният тютюн не може да се изпари, той някъде трябва да бъде съхранен, изкупен, преработен или изнесен. Да покажат къде се тези 54 хил. тона, за които се отпускат субсидии до сега, а и отново ще се дават?

- По тази схема какви пари ще бъдат откраднати от държавата?

- По груби сметки доста над 50 млн. лв. Директно от бюджета влизат в джоба на кухи производители, защото са заявени за субсидиране 54 хил . тона тютюн, а в държавата реално са добити 25 хил. тона. Това е простата сметка.

- ДПС винаги твърдят, че защитават производителите на тютюни - не знаят ли този проблем?

- Тук стои една голяма въпросителна – дали знаят за проблема, или просто те са го създали. Интересно е да се види и дали има участници от техните среди, като се почне от народни представители, хора в изпълнителната власт и министерствата, кметове, областни координатори, общински съветници. Ще излязат интересни имена и ще се види, че хора, които не отглеждат тютюн, прибират огромни суми. Това е една грандиозна корупционна схема, как чрез държавата хора от властта да получават печалби. Тази измама е дело на политиците, а цинизмът е, че изиграни в случая са обикновените селяни. Докато корупционната схема работи, някои политици разправят лакардии как ще правят промени в закона за тютюна, замазват очите на хората с алабализми.

- Какъв трябва да е размерът на субсидиите за килограм тютюн тази година?

- Това трябва да го каже държавата. Ако тази субсидия е под 4 лв. за кг. средно за ориенталските тютюни, това означава, че измамата за действителните производители ще бъде тотална, а тлъстите печалби ще отидат при кухите фирми, свързани с политици. Тези фирми са мафиотски образования, създадени от политици точно за ограбване на държавния бюджет и то с милиони. Недоумявам, защо някой като мен трябва да призовава ДАНС да разследва и проверява, и то като се започне още от 2007 г. Схемата така е изработена, че това ограбване ще се случва до 2020 г. Зловещо е на фона на мизерстващите селяни.

-Ако се окаже, че политиците, за които говорите са свързани с ДПС, това няма ли да предизвика грандиозен скандал и падане на правителството?

- Би трябвало ефектът да е такъв, но ДАНС първо да си свърши работата. Аз пак повтарям – не повече от 25 хил. тона тютюн са произведени в България от миналата реколта от всички сортове, а заявени за субсидиране са 54 хил. тона. 100 млн. лв. трябва да бъдат разпределени като субсидии. Сметката е проста, елементарна, а измамата огромна. Над 50 млн. лв. отиват в кухите фирми. Ако има държава на гражданите, а не на политиците и олигарсите, трябва да се посочи, кой прибира парите от тази далавера.

- Ако продължи кризата с изкупуването, какви са опасностите за продукцията на селяните?

- Това е най-големият проблем. Защото едни хора, които не са отглеждали тютюн, ще получат пари от субсидиите, а истинските производители ще бъдат измамени. Топлото и влажното време отделно ще влоши качеството на тютюните им и така цените при изкупуването ще паднат много. Така тези производители ще бъдат ударени двояко.

- Вие сте бил част от ДПС, защо факторите в тази партия допуснаха изобщо тази криза с тютюна?

- Аз съм изненадан от неадекватното им поведение. Когато човек управлява, трябва да гледа в перспектива поне една година напред. А когато електоратът ти е земеделски, трябва да имаш визия за поминъка му поне 3-4 години напред, какво ще стане с отрасъла. Още септември имаше симптоми, че ще има проблеми с изкупуването и можеха да предприемат бързи мерки и да реагират. Недоумявам, че в момента държавата пасува и не иска да излезе с конкретни мерки, за да реши кризата. Това, което допускат, е безумие. Само след един месец трябва да започне разсаждането на тютюните, а старата реколта не е изкупена. Освен това никой не знае каква ще бъде премията за кг. тютюн. Ако се разбере, че премията ще е 1-2 лв., дават ли си сметка, че тези протести ще станат бурни. ДПС са неадекватни, а са фактор в управлението на държавата. Срещу тази тяхна политика хората реагират, като напускат родните си места и държавата, за да търсят другаде препитание. Но ако гладът и мизерията продължат, ни чакат бунтове на отчаянието.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини