Рекордно радиоактивно излъчване край "Фукушима"

Рекордно високо равнище на радиация в АЕЦ "Фукушима-1". Нивото на радиоактивните вещества в подпочвените води под централата се е увеличило до рекордно високо равнище от момента на аварията в централата. Това съобщава компанията-оператор на централата ТЕПКО( Tokyo Electric Power Co.)

Съдържанието на радиоактивни вещества в пробите от водата, които са били взети този петък (17 януари) в техническия кладенец на територията на втори енергоблок, е превишило 2,7 млн. бекерела за литър течност при норма от 150 бекерела. Течността има силно бета-излъчване, което сочи за наличие на радиоактивен стронций-90, съобщи news7.

АЕЦ "Фукушима-1" аварира след силното земетресение от 11 март 2011 г., което беше последвано от опустошителни вълни цунами. Малко след бедствието, стана ясно, че в електроцентралата е възникнала авария.

На 5 юли 2012 г. медиите съобщиха, че в доклад на специалната комисия, представен в парламента, се казва, че "аварията във "Фукушима-1" не е била природна, а техногенна катастрофа. Централата не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами. Комисията обвинява за аварията оператора - компанията ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрената дейност. Близо 19 хил. души изгубиха живота си при бедствието и последвалата авария в ядрената централа "Фукушима" през 2011 г.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини