Министър Златанова дава заден ход,забраната за снимане на политици ще отпадне

Зинаида Златанова

Спорният член 146 от проекта на нов Наказателен кодекс може да се прередактира или да отпадне. След като има такъв голям консенсус на една гилдия, която се чувства лично засегната, съм склонна да се откажа от текста. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в сутрешния блок на НТВ по отношение на нормата от кодекса, касаеща фотографирането. Вицепремиерът обърна внимание, че текстът е бил приет от работната група през 2012г. и  е бил предложен и подкрепен от правозащитни организации. „2012г. е годината, когато беше пикът на незаконните подслушвания и имахме изключително голяма обществена нетърпимост по отношение на намесата в личното пространство”, напомни вицепремиерът. „Гледайки текста, си мисля за Европейската конвенция за правата на човека. По никакъв начин не ми дойде наум, че точно журналистите ще се припознаят”, подчерта г-жа Златанова.

Когато свалим защитата на правата на политиците, сваляме защитата на правата и на обикновените граждани”, каза г-жа Златанова. Тя отбеляза, че сега правата се търсят по гражданско-правен път. „Наказателно-правният път е просто по- висока степен на защита”, подчерта министърът на правосъдието. „Нашите права свършват там, където започват правата на другите и законите в една правова държава пазят в еднаква степен правата на всички ни”, подчерта г-жа Златанова. По думите й е важно текстовете да се четат и да не позволяваме да ни манипулират с интерпретации.

Вицепремиерът обърна внимание и на чл. 193 от проекта на кодекса, който е  свързан със защитата от цензура. Текстовете гласят следното:

 

Чл. 193.

(1) Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване, се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба.

(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до четири години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.

 

Ще е интересен дебатът и по този текст. Бих искала да чуя дали е нужна такава висока степен на защита, или бихме могли да предотвратим цензурата с по- леки средства”, каза г-жа Златанова.

Министърът на правосъдието обясни още, че либерализирането на доживотния затвор без право на замяна не отменя доживотния затвор. „Тук по- скоро е въпрос на уравняване с модерните европейски и световни виждания в наказателната политика”, изтъкна г-жа Златанова.

Вицепремиерът отбеляза, че в проекта на Наказателния кодекс границите на неизбежната отбрана са максимално широки. „Те и сега са широки в сравнение с други европейски наказателни закони. Тук е много важно да се работи в посока на самото прилагане”, добави министърът на правосъдието.

Вицепремиерът Златанова благодари на всички, работили по проекта на Наказателния кодекс. „Искам да насърча дискусията да продължи. Важно е да чуем мнението на гражданите. Този закон е за обществото”, подчерта г-жа Златанова.

На въпрос на водещите вицепремиерът напомни, че господин  Волен Сидеров не е назначен в парламента, а е избран от своите избиратели. Г-жа Златанова отбеляза също така, че и преди е имало подобни инциденти с него. „Ако не бяха медиите, ние нямаше да разберем. Те бяха потулени. Ако се беше реагирало по същия начин, по който сега действа главния прокурор, може би нямаше да стигнем до тук”, каза министърът на правосъдието. „Бих призовала Волен Сидеров да се извини на служителката във френското посолство и на другите пострадали”, добави г-жа Златанова. Според нея политиците би трябвало да служат за пример на гражданите.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини