Десетилетия търсят гроба на патриарх Евтимий край Фотиново,Кирковско

Десетилетия наред основоположниците на археологическите проучвания в Кърджалийско търсят гроба на последният български патриарх Евтимий в Източните Родопи. От историческите извори е известно, че духовният водач води отбраната на Търново срещу османците през 1393 г. След пленяването му той е заточен . Предполага се ,че това е станало в Бачковския манастир. Гробът му обаче не е намерен в светата обител край Асеновград.

Търсенето на мощите му е предизвикателство за много краеведи и археолози.В Кърджалийско изследователските стъпки датират от 1939 г.Тогава основоположникът на краеведческите изследвания в Източните Родопи Никола Иванов пише статия във вестник „Арденска дума”.Никола Иванов се доверява на предания от местни хора,според които патриарх Евтимий е погребан в днешната Кирковска община, където много земи е притежавал Бачковския манастир. Той цитира възрастен турчин който казва:”След пропадането на България тук са прекарали най-големия търновски свещеник и на път за Кирили/Кирково/ е умрял. Дали на мястото на смъртта е погребан или е занесен в Кирили и там погребан, не мога да кажа/не знам/”.

Иванов добавя: ”А знайно е от всеки, който познава тукашните места, че при пазара на Фотиновска община, южно по пътя за Кирково,над самия ляв бряг на Суютлийка/Върбица/ има основи от грамадни постройки, които и самите турци наричат манастир…И понеже тази легенда произхожда от Фотиново, аз смело си правя заключението,че именно в този манастир е бил крит нещастния наш последен от второто ни царство патриарх…”

Проучванията на Никола Иванов придобиват популярност сред българските археолози, но веднага разкопки не са предприети. Това става едва през седемдесетте години на миналия век. Човекът който се нагърбва да открие гробът на патриарх Евтимий е Иван Балкански. Той извършва археологически проучвания в посочения от Никола Иванов манастир. Обектът обаче е твърде голям, за да може за два-три сезона да бъде цялостно проучен. За съжаление Балкански не успява да публикува резултатите от разкопките поради преждевременната си кончина.

Днес т.нар.Папазлък край Фотиново е обект на иманярски набези.

В годините когато темата за гроба на патриарха е популярна, се поставя и негов паметник по пътя Ардино-Кърджали. Веднага след падането на тоталитарния режим и връщането на турско-арабските имена на местното население,той бе демонтиран като символ на т.нар.”Възродителен процес”.

Напомняме за патриарх Евтимий, защото днес стана модно археолози да сетупат в гърдите,че са открили гробовете на видни българи. Не е изключено поредният Индиана Джоунс да се захване с гроба на патриарха.

Георги Кулов

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини