Десетилетия търсят гроба на патриарх Евтимий край Фотиново,Кирковско

Десетилетия наред основоположниците на археологическите проучвания в Кърджалийско търсят гроба на последният български патриарх Евтимий в Източните Родопи. От историческите извори е известно, че духовният водач води отбраната на Търново срещу османците през 1393 г. След пленяването му той е заточен . Предполага се ,че това е станало в Бачковския манастир. Гробът му обаче не е намерен в светата обител край Асеновград.

Търсенето на мощите му е предизвикателство за много краеведи и археолози.В Кърджалийско изследователските стъпки датират от 1939 г.Тогава основоположникът на краеведческите изследвания в Източните Родопи Никола Иванов пише статия във вестник „Арденска дума”.Никола Иванов се доверява на предания от местни хора,според които патриарх Евтимий е погребан в днешната Кирковска община, където много земи е притежавал Бачковския манастир. Той цитира възрастен турчин който казва:”След пропадането на България тук са прекарали най-големия търновски свещеник и на път за Кирили/Кирково/ е умрял. Дали на мястото на смъртта е погребан или е занесен в Кирили и там погребан, не мога да кажа/не знам/”.

Иванов добавя: ”А знайно е от всеки, който познава тукашните места, че при пазара на Фотиновска община, южно по пътя за Кирково,над самия ляв бряг на Суютлийка/Върбица/ има основи от грамадни постройки, които и самите турци наричат манастир…И понеже тази легенда произхожда от Фотиново, аз смело си правя заключението,че именно в този манастир е бил крит нещастния наш последен от второто ни царство патриарх…”

Проучванията на Никола Иванов придобиват популярност сред българските археолози, но веднага разкопки не са предприети. Това става едва през седемдесетте години на миналия век. Човекът който се нагърбва да открие гробът на патриарх Евтимий е Иван Балкански. Той извършва археологически проучвания в посочения от Никола Иванов манастир. Обектът обаче е твърде голям, за да може за два-три сезона да бъде цялостно проучен. За съжаление Балкански не успява да публикува резултатите от разкопките поради преждевременната си кончина.

Днес т.нар.Папазлък край Фотиново е обект на иманярски набези.

В годините когато темата за гроба на патриарха е популярна, се поставя и негов паметник по пътя Ардино-Кърджали. Веднага след падането на тоталитарния режим и връщането на турско-арабските имена на местното население,той бе демонтиран като символ на т.нар.”Възродителен процес”.

Напомняме за патриарх Евтимий, защото днес стана модно археолози да сетупат в гърдите,че са открили гробовете на видни българи. Не е изключено поредният Индиана Джоунс да се захване с гроба на патриарха.

Георги Кулов

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини