В Кърджали и Крумовград се подготвят за Богоявленския ритуал

В Кърджали и Крумовград тече подготовката за Богоявленския ритуал, съобщиха организаторите. В Кърджали на Йордановден ще бъде отслужена празнична света литургии във всички православни храмове, а в 10.30 от централната градска църква „Св. Георги Победоносец" ще тръгне литийно шествие.

Точно по обяд ще се състои и ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Арда. Според народното поверие смелчагата, извадил кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. По традиция той ще получи и парична сума, събрана църковното настоятелство и от дарения на благодетели. Времето е благоприятно и енорийския свещеник отец Петър очаква над петдесет младежи. Все още се пази в тайна каква ще е изненадата на Йордановден за кърджалийци. Миналата година желаещите да получат свето кръщение във водите на Арда пристигнаха с велосипеди на брега. Победителят, който извади кръста, получи като награда велосипед. През последните 15 години ритуалът на Богоявление в Кърджали се е превърнал в очаквано събитие за града.

В Крумовград празничният ден ще започне с отслужване на света литургия и водосвет в храм "Св.Иван Рилски". Ритуалът по хвърлянето на кръста ще бъде по обяд на река Крумовица. Скочилите за кръста ще бъдат благословени от отец Александър, а победителят в благородната надпревара ще получи също парична награда.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини