Изкупуването на тютюна в Кърджалийско започва най-късно в понеделник

Тютюнопроизводители готвят бунтове

Най-късно в понеделник, 6 януари т.г., стартира кампанията за изкупуването на суровия тютюн в Кърджалийска област, търговските дружества са декларирали готовност за това пред общинските кметове, предаде кореспондентът на БГНЕС. За същия ден обаче е насрочена протестната блокада на тютюнопроизводителите от Южна България, които смятат да затворят участъка от главния път към Капитан Андреево край Харманли. Също за 6 януари в 10 ч. при лидера на ДПС Лютви Местан е предвидена среща на група стопани заради скандално забавения старт на изкупната кампания.

Днес сутринта обаче експертните комисии на „Булгартабак – Кърджали” вече са отпътували по места, за да подготвят пунктовете. На пазара сме, най-късно в понеделник започваме да изкупуваме тютюна, заяви изпълнителният директор на дружеството Юмер Юмер. След промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия вече няма установени срокове за старт и финал на кампанията по изкупуването, всичко зависи от фирмите-купувачи, коментира той. Като проблем пред фирмите Юмер посочи, че след ликвидирането на Фонд „Тютюн” няма регистрация на производителите. Предишната реколта е била изкупувана средно по 6 лева за килограм, но опасенията на стопаните са, че фирмите умишлено бавят старта на кампанията, за да свалят изкупните цени. Надеждата им е сега поне да се запазят предишните цени.

Кметицата на община Крумовград Себихан Мехмед заяви, че 3 търговски дружества са я уверили, че веднага след новогодишните празници ще започнат да приемат продукцията на местните стопани. „Дадоха заявка, но ги няма все още. Има огромен отлив от тютюнопроизводството, а след промените в закона общините не приемат регистрации на земеделците, заети с този отрасъл. По неофициална информация не повече от 2 600 души отглеждат тютюн в Крумовградско”, посочи тя.

В Кирково преди 3 седмици две приемателни комисии на „Булгартабак – София” отвориха пунктове и изкупуваха средно на ден по 6-7 тона. Но не се случи очакваното – другите фирми не се появиха, обещаха след Нова година, а ги няма. Това съсипва качеството на суровия тютюн, което означава и по-малко пари в джоба на стопаните”, заяви общинският кмет Сали Рамадан. Преди празниците по негова покана в Кирково се е състояла среща с представители на 4 от големите дружества – „Сокотаб”, „Алайънс”, „Михайлидис” и „Мисириян”, с местни тютюнопроизводители. Тогава основният въпрос е бил кога ще стартира изкупуването, но никой от търговците не се е ангажирал с конкретни срокове. Около 2 600 тона балиран тютюн очаква да бъде изкупен, това е продукцията на около 3 500 семейства в общината и е основен поминък за тях, посочи кметът на Кирково.

Днес председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев разпространи поредното си изявление, провокирано от забавения старт на кампанията по изкупуването на тютюна. „От държавата не искаме нищо на този етап. Приемайки статут на страна-членка на ЕС през 2007 г., България е предоставила всякакъв вид правомощия на европейските институции да решават принципите на функциониране във всички сфери на икономиката на страната ни, включително и на тютюнопроизводството с всичките му сегменти. От опита, който имаме, знаем, че като балканска държава трябва да се съобразяваме с конюнктурата на бранша на полуострова. В никакъв случай обаче не считаме, че е приемливо да се надценява тютюнът в една страна за сметка на друга”, се посочва в съобщението му до медиите.

В края на миналия октомври, през целия ноември и в началото на декември м.г. Асоциацията на тютюнопроизводителите е провела поредица от срещи на доверието между търговските компании и стопаните от всички тютюнопроизводителни области в страната. Основни теми на срещите са били изкупната кампания на тютюна от реколта 2013 г. и предстоящите поправки на Закона за тютюна и тютюневите изделия. „По първата тема повечето фирми обявиха старт на изкупуване на ориенталската сортова група тютюн при конкретни срокове и условия: начало - в средата на декември 2013 г. при 60% заготвени тютюни и един ден след появата на първи търговец на пазара. Около 70% от ориенталските тютюни са готови за продажба, единствено „Булгартабак Холдинг” АД стартира кампания и изкупи около 300тона „Басми”, но за всички останали фирми няма адекватно обяснение за забавеното изкупуване”, посочва Цветан Филев в обръщението си от 1 януари т.г.

Той припомня и тристранната среща на 19 декември м.г., организирана от земеделския министър проф. Димитър Греков с участието на Асоциацията на тютюнопроизводителите и търговските фирми. Тогава търговците са обявили втора дата за старт на изкупуването - от 3 януари до 5-о число.

Асоциацията се надява експертните комисии в повечето тютюнопроизводителни райони да заработят до 5 януари, в противен случай предстоят мащабни протестни действия, включващи блокада на републикански пътни артерии, палене на тютюн и митинг-шествие пред преработвателни предприятия още на следващия ден, се посочва в разпространения ултиматум от 1 януари т.г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини