Националната асоциация на тютюнопроизводителите с ултиматум до търговците на тютюн,гласи протести

Цветан Филев

Националната асоциация на тютюнопроизводителите излезе с ултиматум до тютюневите търговци да започнат изкупна кампания на реколта 2013 г. непосредствено с настъпването на новата година 2014 г.Дава се срок експертните комиси да започнат работа до 5 януари.В противен случай от асоциацията заплашват с блокада на важни пътни артерии и други протести.Публикуваме целия текст на обръщението:

 Уважаеми дами и господа, Търговски партньори, колеги тютюнопроизводители!

Съжалявам, че в началото на 2014г. се обръщам към Вас по неприятен повод, какъвто е закъсняващата изкупна кампания на тютюна от Сортова група „Басми” реколта 2013г. В края на месец октомври, през целия месец ноември и в началото на месец декември 2013г. Национална Асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) проведе поредица от Срещи на доверието между търговските компании и тютюнопроизводителите от всички тютюнопроизводителни области в страната. Основни теми на срещите бяха изкупна кампания на тютюна от реколта 2013г. и предстояща преработка на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ). По първата тема повечето фирми обявиха старт на изкупуване на Ориенталската сортова група тютюн при следните срокове и условия:

-          начало: средата на месец декември 2013г.;

-          при 60% заготвени тютюни;

-          един ден след появата на първи търговец на пазара.

Имайки в предвид коя дата е днес, също така, че около 70% от ориенталските тютюни са готови за продажба, както и факта, че единствено „Булгартабак Холдинг” АД стартира кампания и изкупи около 300т. „Басми”, за всички останали фирми няма адекватно обяснение за забавеното изкупуване. Нещо повече. На 19.12.2013г. Министъра на Земеделието и храните проф. Димитър Греков организира тристранна среща МЗХ – НАТ – Търговски фирми, на която търговците обявиха втора дата за старт на изкупуване от 03.01.2014г. до 05.01.2014г.

С до тук изложеното НАТ-2010 Ви информира, че прави всичко възможно да подържа добрия и цивилизован тон на диалога между тютюнопроизводителите от РБългария и търговските фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната. В дух на толерантност и запазване на джентълменските отношения между земеделци и търговци, Асоциацията се надява до 05.01.2014г. да заработят експертни комисии в повечето тютюнопроизводителни населени места, отглеждащи Ориенталски тютюн. В противен случай НАТ-2010 ще проведе мащабни протестни действия, включващи блокада на републикански пътни артерии, палене на тютюн и митинг-шествие пред преработвателни предприятия още на 06.01.2014г.(понеделник)!

Трябва да се знае и това, че във връзка с предстоящите промени на ЗТТИ, определени субекти все по-често говорят за държавна намеса в отношенията тютюнопроизводители-търговци, без да си дават сметка, че това противоречи на основни принципи от функционирането на Европейския съюз (ЕС), изключващи всякакъв вид регулации и монополи. Редно е след съмненията за негласни картелни споразумения, търговските фирми да не допускат поява на съмнения у тютюнопроизводителите, че изкупна кампания на реколта 2013г. е разменната монета в компромисите в бъдещия нов ЗТТИ.



01.01.2014г.

Цветан Филев-пресдедател




Протести срещу либерализацията на пазара
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини