Избраният чрез Фейсбук д-р Мухтаров се отчете за направеното в мрежата

Д-р Мухтаров

Независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров се отчете за едногодишната си дейност като народен избраник.Ще припомним,че той бе избран за член на местния парламент след изключително скромна но ефективна кампания във Интернет.Докторът държи чрез социалната мрежа да популяризира усилията си в полза на обществото.Публикуваме отчетът му за отминалата 2013 г.:

Отчет

 

за дейността на независимия общинския съветник

д-р Марин Мухтаров

за 2013 година.

 

Настоящият отчет представя работата ми за втората година от мандат 2011-2015г. и е съставен на основание задължението на общинския съветник по чл. 24 ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г., да се отчита за работата си веднъжгодишно, като отчетът се оповестява по реда на чл. 105. Отчетът съдържа информация за внесените предложения, инициативи, питания.

 

Позиция в Общински съвет – Кърджали:

 

1. Член на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности.

2. Член на комисията по чл.6 от Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

3. Представител на Общински съвет – Кърджали в обществения съвет по социално подпомагане и услуги в община Кърджали.

 

Инициативи, предложения, питания

 

1.Предложих в бюджет 2013 г. да бъдат заложени средства в размер на 4709,96лв, с които да бъдат закупени спортни съоръжения за външни спортни площадки на общинските училища в гр. Кърджали .

Мотиви: Само най-големите училища могат да си позволят да отделят средства за спортната база на учебното заведение, тъй като парите следват детето в системата на училищното образованието.

В повечето кърджалийски училища баскетболните кошове са поставени преди десетилетия, още при откриването на учебните заведения. Обичайна гледка е изгнило или негодно баскетболно табло и старо волейболно игрище, без мрежа. Учениците обаче се опитват да спортуват и да играят.

Училищните дворове са естествено място за игра и спорт не само за учениците, които учат в тях, а и за децата, които живеят в района и се обучават в други училища. Общината може да стартира акция за обновяване на спортните игрища на открито, за да даде равен достъп на учениците до спортни съоръжения. За старт на акцията, която може да бъде продължена от дарители, а и от общината през следващите години според възможностите, са достатъчни няколко баскетболни кошове, волейболни мрежи и мрежи за хандбални врати.

Разходите са минимални с оглед на наистина огромните ползи от тях:

1.Ползи, свързани със здравето на децата.

2.Свободното време на учениците ще бъде уплътнено и с движение, със спортни игри, с общуване с приятели вместо основно със сърфиране в Интернет.

3.Децата ще са на безопасно мястовключително и по време на летните ваканции, когато родителите са на работа.

4.Родителите ще бъдат доволни, че децата им спортуват и играят, а не прекарват свободните часове в затворено помещение.

6.Новите съоръжения ще дадат възможност на учителите пълноценно да преподават в часовете по физическо възпитание, а защо не и да организират масови спортни занимания и игри през ваканциите.

 

Предложението беше прието на заседание на Общинския съвет, но идеята беше частично осъществена, тъй като част от спортните съоръжения не са монтирани в дворовете на училищата. Например в ОУ”Васил Левски” в кв. Гледка два баскетболни коша са монтирани във физкултурния салон, а не в двора на училището т.е. децата не могат да ги ползват в свободното си време, а само в часовете по физкултура. На практика решението на Общинския съвет не е изпълнено в конкретния случай.

По същия начин закупени волейболни мрежи и мрежи за футболни врати се използват само в часовете по физкултура в други училища.

В ОУ”П.Яворов” двете баскетболни табла са монтирани на двора.

 

2. Изготвих писмено питане до кмета на община Кърджали през януари 2013г. във връзка с многобройни запитвания на граждани за липсата на улично осветление:

1. Каква е основната причина за липсата на улично осветление – задължения на общината към фирмата, която го поддържа, задължение към енергоразпределителното дружество или остаряла кабелна мрежа?

2.Какви са размерите на задълженията на общината към енергоразпределителното дружество и към фирмата, която поддържа системата?

3. Има ли договорен план за погасяването им?

4. Защо нито една лампа не свети по цялата ул. ”Металург”, с изключение на две лампи срещу ресторант „Ардастрой”? „Металург” е основна улица в кв. „Студен кладенец” и осветяването й в тъмните часове е изключително важно. Защо липсва осветление на кръговото движение на пазара, на близките улици „Калоян”, „Омуртаг”, „Добруджа”, а самият пазар е идеално осветен през нощта?

5. Защо е неосветена улица „Отец Паисий”, на която се намира едно от най-големите училища – СОУ”Отец Паисий?

6. По какъв критерий общината избира къде да има осветление? Например хората са озадачени, защо само една малка част от централната улица „Екзарх Йосиф” е осветена - участъкът зад сградата на общината. В същото време всички лампи на малки съседни улици, през която не минава голям трафик светят. Също добре осветени са например кв. „Байкал” и с. Резбарци.

7. Колко средства средно месечно са необходими през зимния период, ако светят всички осветителни тела в града и колко средно месечно отделя Общината в момента при настоящето „спестяване” на светлина? Каквато и да е причината огромни части от града да тънат в мрак, би следвало общината още преди началото на зимата да изготви план, да определи основни точки, в които е задължително да има улично осветление – основно заради безопасността на учениците и възрастните жители на града, а също и за да не се създава усещане за дефицит на справедливост. Този план следваше да бъде обявен публично.

 

Отговорът е публикуван на страницата ми във Фейсбук на 31 януари 2013г. - https://www.facebook.com/Dr.Muhtarov?hc_location=timeline.

 

3. По повод отчета на кмета на община Кърджали за борбата с бездомните кучета събрах информация за броя на заболелите от кучешка тения на територията на областта и я представих на заседание на Общинския съвет. Заболяемостта е три пъти повече отколкото в страната.

Последните данни за 2012г. сочат, че заболяемостта от кистна ехинококоза за община Кърджали е 8,92 на 100 хиляди души при заболеваемост за страната 4,37 на 100 хиляди души т.е. необходими са спешни мерки за намаляване на популацията на скитащите кучета и редовно обезпаразитяване на домашните и на скитащите кучета. Нужно е също да се проведат информационни кампании сред хората, които колят животни в дворовете си, за да бъде прекратена практиката да хранят кучета със сурови вътрешности.

 

4. Шест пъти бяха направени промени в състава на постоянните комисии на Общинския съвет. Няколко пъти вземам думата и винаги гласувам против, тъй като никога на заседание на Общинския съвет не са обсъждани тези промени. Те се осъществяват без мотиви и това създава съмнения за задкулисие. Например общински съветник от ДПС заемаше за известно време и без да ясно защо зам.-председателския пост в транспортната комисия. По-късно също без мотиви бе „преместен” в комисията по здравеопазване, където бе логично да бъде от самото начало.

 

5.През 2013г. Община Кърджали подкрепи шест двойки с репродуктивни проблеми. Подкрепата е основана на правилник, приет от Общинския съвет по мое предложение. През юли с финансовата помощ на общината се роди първото бебе.

 

6. През 2013г. участвах в работата на комисията по здравеопазване и социални дейности. Бяха разгледани всички постъпили през годината предложения за еднократна помощ. 155 лица получиха парични помощи за лечение на обща стойност 44 100 лв.;

 

7. На заседанията на Общинския съвет през 2013г. взех думата по теми свързани с осветлението, подобряване на инфраструктурата в центъра на града, създаване на съвет, който да анализира работата на пазара на производителите.

 

8. Изпълнявам обещанието си преди изборите да дарявам получените за работата ми като общински съветник средства. През 2013г. бяха закупени 4 стойки за велосипеди, които са монтирани пред сградите на общината, стадиона и ГПЧЕ”Христо Ботев” в гр. Кърджали.

 

9.Публикувал съм всички мои писмени предложения, отговори, становища, снимки за дейността ми като общински съветник, както и линкове към медии на страницата ми във Фейсбук:

https://www.facebook.com/Dr.Muhtarov

 

 

 

гр. Кърджали,

30.12.2013г. д-р М. Мухтаров

Сменените кошове на ОУ"П.Яворов"
Занемарените кошове в ОУ"В.Левски"
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини