Навършиха се 85 години от началото на археологическите проучвания в Кърджалийско, съвременните археолози мълчат

Крепостта Устра на която е кръстено първото археологическо дружество в Кърджали

През месец декември тази година се навършват 85 години от създаването на първото археологическо дружество в Кърджали, чиято цел е изследването и популяризирането на българските исторически паметници. Това става на 15 декември 1928 г. по инициатива на любителя на старините Никола Иванов. Дружеството е наречено „Устра” по името на една от най-атрактивните средновековни крепости в региона.

  Решението за създаването на дружеството се взема на събрание на 28 октомври , на което присъстват директорът на гимназията Павел Ковачев,инж.Никола Шиваров,началник на Окръжното водоснабдително и планоснимачно бюро и учителите Васил Гогов,Юрдан Иванов и Александър Стаменов.

  Целите които си поставя дружеството са многопосочни:проучване на природните,археологическите и етнографски богатства на Източните Родопи,както и тяхното опазване и правилно стопанисване.Взема се решение за създаването на музей.

За секретар на дружеството е избран Никола Иванов.

   Никола Иванов е роден през 1870 г. в Дупница в семейството на Иван и Ана Иванови.Завършва ж.п.училище в София.До 1920 г. е началник гара в Дедеагач.По късно търсейки рудни залежи в Кърджалийско открива няколко средновековни български църкви-в Пресека,Църквица,Добромирци.Той е откривател на комплекса при село Татул.

  Никола Иванов става гид на известните наши археолози Иван Велков и Васил Миков,като ги запознава с многобройните крепости,църкви и средновековни християнски некрополи в Източните Родопи. Обръща се внимание и на османското културно наследство.Никола Иванов подпомага дейността на известния наш османист Петър Миятев.

   Дейността на археологическо дружество „Устра” зацикля заради спор, къде да се помещава музея. Претенции за това имат от читалище „Обединение”.

 Дейността на дружеството е възстановена на 2 януари 1938 г. под името „Източно-родопски старини”.

  Днес изследователската дейност на Никола Иванов и основоположниците на българската археология, посетили региона тънат в забвение. Вместо това ни се предлага да четем книги за Индиана Джоунс. Типично по български всяко начало започва от самите нас.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини