Дружеството на художниците в Кърджали и Арт-галерия "ДАР" откриха Коледна изложба

В навечерието на големия християнски празник Дружеството на художниците в Кърджали и Арт-галерия "ДАР" откриха традиционната си Коледна изложба. Много ценители на изящното изкуство изпълниха в петък вечер залите на Керимовата къща. Екпонирани са повече от 50 живописни картини, рисунки, графики. Темата за Рождество присъства в някои от творбите, но тя не е задължителна. Ивета Стоянова представя нова техника- декопаж, която става все по –модерна през последните години.Талантливата керамичка показва и рисувани камбанки, а Ваня Петкова - рисувани щраусови яйца. Изненада за посетителите са двете малки живописни платна на Мая Мечева.„Тя търси новите възможности, които може да даде пластичният език. В „Пълнолуние” и „Покриви от Пелевун” Мая разбива пространството на картината по един интересен начин”, коментира художничката Пенка Атанасова.
„В повече от художествените произведения се усеща светлината. Както всеки подготвя трапеза за Бъдни вечер в дома си, така и ние, художниците направихме една духовна трапеза за нашите приятели и почитатели в Кърджали”, сподели галеристката.
И този път галерия „ДАР” не изневерява на традицията си и дава шанс на млад автор. Това е Петър Тончев, възпитаник на Езикова гимназия „Хр.Ботев” Кърджали, който по-късно завършва специалност изобразително изкуство в СУ”Св. Климент Охридски”.
„В общите ни изложби даваме възможност на младите да покажат свои работи заедно с утвърдени вече имена. Петър Тончев участва с три картини живопис „Коледна приказка”,„Каменната сватба” и „Поглед през Чудните мостове”. В неговите творби откриваме едно приятно търсене на хармонията и играта на цветовете”, обясни Атанасова. Музикален акцент по време на изложбата внесоха художниците Владимир Чукуч и Емил Пенчев, които изпълниха няколко джаз парчета. „Кърджали винаги ме е изненадвал с ярките си и в същото време толкова различни по стил творци. Тази вечер е потвърждение на това”, каза големият поет и издател Петър Анастасов. След като разгледа експозицията, той представи двете нови книги "Улица Републиканска" и "Нощен полет тъмен джаз" на Иванко Маринов. Да поздравят творците в Керимовата къща бяха дошли зам.- кметът Елисавета Кехайова, главният архитект на община Кърджали Петя Назърова и Димитър Ганев- главен специалист „Култура”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини