Напрежение сред тютюнопроизводителите в Кърджалийско, търговците бавят изкупуването на зеленото злато

Бунт на тютюнджии срещу либерализацията на пазара на тютюни

Силно напрежение зрее сред производителите в Кърджалийско от месец насам, заради забавянето на изкупната кампания на тютюна. Най-сериозни са негативните реакции в Кирковско и Крумовградско, където все още се отглеждат ориенталски тютюни. Хората изнемогват,защото нямат средства да посращнат зимата.
Кметът на община Кирково Сали Рамадан, който е и член на ръководството на Сдружението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни заяви ,че единствено “Булгартабак холдинг” е започнал да изкупува тютюн, но в момента кампанията е преустановена. Големите играчи на пазара,като “Сокотаб”,”Михайлидис”,”Лайънс Уан” и”Кърджали БТ” все още изчакват. Според Сали Рамадан тази година има по-богата реколта от миналата. Компаниите искат да паднат цените. Особено тревожно е положението на производителите на гръцкия сорт “Катерини”. Заради добрата му цена много семейства тази година са засели от него. Миналата година цената е достигнала до 8 лева за килограм. Сега обаче, те се притесняват,че компаниите няма да прояват интерес и цената му ще падне под този на сорта “Крумовград”.
Сали Рамадан каза, че миналата година по това време изкупната кампания е била приключила и фирмите са се разплатили с производителите. Тази година обаче началото на кампанията не се вижда. Има неяснота, заради която тревогата у производителите е голяма.
Никой не може да накара фирмите да излязат и да купуват. Причината е, че през 2011 г.пазарът бе либерализиран. Имахме доста срещи в Министерството на земеделието и храните и поставихме въпроса. Без регулация от страна на държавата няма да бъдат гарантирани правата на тютюнопроизводителите. Това обрича тютюнопроизводството в региона,категоричен е Сали Рамадан.
На друго мнение е председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той заяви, че в момента се изкупуват само басми в Кирковско и Крумовградско. Работи “Булгартабак холдинг”.Компанията уверява, че ще приема неограничено количество зелено злато. Вече са изкупени 200 тона тютюн. До 2 дни започва кампанията и в Хасковска област в общините Хасково и Харманли, твърди Цветан Филев. Той е получил уверение ,че цените ще варират от 5,80 до 6,50 лева за килограм. Филев заяви, че се очаква кампания да започнат големите играчи “Сокотаб”,Лайънс Уан”,”Миссириан-България”.
Той обясни забавянето на кампанията с климатичните условия. Сухата есен е забавила обработката на листата. От 20 дни времето позволява тази манипулация . По това време миналата година са били изкупени около 80% от реколтата. Кампанията приключила към края на декември. Тази година обаче това ще стане към средата на февруари, увери Филев.
Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не е нарушен законът. Тютюнопроизводители и фирмите,изкупуващи тютюн са се договорили кампанията да приключи до 31 март 2014 г. Това обаче не означава, че трябва да се изчака крайния срок, защото може да се влоши качеството на тютюна. Ако има прекомерно забавяне средната цена може да падне на 6 лева за килограм. Миналата година цената варираше от 6,50 до 7 лева,припомни Филев.
Той посочи, че в момента държавата полага усилия да подпомогне тютюнопроизводителите в условията на либерализиран пазар, какъвто има в целия Европейски съюз. За кампания 2012 г. са отпуснати национални доплащания на стойност 84,5 млн.лева. За кампания 2013 г. те са увеличени на 100 млн.лева. Заслуга за това има и Националната асоциация на тютюнопроизводителите, която е успяла да убеди управляващите да подкрепят тютюнджиите. Българското правителство е поискало и чака одобрение от ЕС национални доплащания да има до 2020 г. Отделно Националната асоциация на тютюнопроизводителите и експерти от Министерството на земеделието и храните са разработили схема за европейски доплащания за следващия програмен период 2014 до 2020 г., която да бъде задействана през 2015 г.
Филев пожела тютюнопхроизводителите да реализират прдукцията си при най-добри условия, да получат достойни цени за бутиковите български ориенталски тютюни, в най-кратки срокове и да се намали фирата.
Георги Кулов

Сали Рамадан
Цветан Филев
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини