Прокуратурата поиска административно наказание за Станишев

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага административно наказание за Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

СГП е внесла в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на народния представител Сергей Станишев.

Сергей Станишев е обвинен за това, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г., в гр. София, е загубил седем документа с класифицирана информация. Става въпрос за три документа от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Всички те представляват държавна тайна, както установиха две експертизи. 

Случаят нашумя, когато единият от докладите на ДАНС беше предаден от бившия сътрудник на агенцията Алексей Петров на тогавашния премиер Бойко Борисов. Според Борисов изнасянето на копието от Станишев е било с цел да бъдат предупредени лица и кръгове, споменати в него.

Софийската градска прокуратура вече три пъти (на 17 август 2011 г., на 14 ноември 2011 г. и на 14 февруари 2012 г.) е внасяла досъдебното производство в СГС с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, тъй като за повдигнатото обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, а обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди.

Трикратно (на 30 септември 2011 г., на 09 февруари 2012 г. и на 15 май 2012 г.) СГС е прекратявал образуваното съдебно производство и е връщал делото на прокурора за отстраняване на нарушения на процесуалните правила.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини