7 здравословни ползи от пиенето на кафе

Полезно или вредно е кафето? Това е една от темите, по които има доста спорове. Тук обаче ви представяме седем ползи от тази напитка. Дали сте противник или страстен почитател на кафето, преценете сами, след като ги прочетете.

1. Кафето е богато на  хранителни вещества и антиоксиданти

Кафените зърна съдържат много витамини и минерали, като голяма част от тях присъстват и в крайната напитка.

Чаша кафе съдържа:
6% от препоръчителната дневна доза за пантотенова киселина (витамин В5).
11% от препоръчителната дневна доза за рибофлавин (витамин В2).
2% от препоръчителната дневна доза за ниацин (витамин B3) и тиамин (витамин В1).
3% от препоръчителната дневна доза за калий и манган.

Освен това, изследвания показват, че източник номер едно на антиоксиданти в нашата модерна диета е кафето.

2. Кафето помага вашия мозък

Освен че ви държи будни, кафето спомага и за подобряване на мозъчната функция. Активната съставка в кафето – кофеин, е известен стимулант. Кофеинът блокира ефекта на задържащ невротрансмитер, наречен аденозин, и увеличава възбудата на невроните в мозъка. В действителност, кофеинът помага да се подобри настроението, времето за реакция, паметта, бдителността и общата когнитивна функция.

3. Кафето помага за изгарянето на мазнини

Кофеинът като стимулант има ефект върху централната нервна система на тялото. Това спомага за ускоряване на метаболизма и окислението на мастните киселини в организма. Освен това, той помага за подтискането на апетита, но ефектът не е постоянен. Когато става въпрос за загуба на тегло, кофеинът трябва да се разглежда само като допълнение, а не чудо за премахване на тлъстините.

4. Кафето понижава рисковете от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон

Освен подобряване на мозъчната функция, кафето помага и да поддържате мозъка си  с напредване на възрастта. Кофеинът може да забави появата на невродегенеративните  заболявания. Множество проучвания показват, че за хората, които пият кафе, рискът да заболеят от Алцхаймер и деменция е много по-нисък. Напитката помага и за намаляване на риска от Паркинсон.

5. Кафето е добро за черния ви дроб

Редица проучвания са показали, че кафето може да намали риска от цироза и някои други чернодробни увреждания. По същия начин кафето може да намали риска от рак на черния дроб.

6. Кафето може да намали риска от диабет тип II

Според изследвания, ако пиете 3-4 чаши кафе на ден, то може да намалите риска от развитие на диабет тип II.

7. Кафето помага в борбата с депресията

Според проучване хората, които пият 4 или повече чаши кафе на ден е по-малко вероятно да изпаднат в депресия. Учените предполагат, че ефектът за повдигане на настроението, който кафето има, може да се дължи на антиоксидантите в него.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини