Спешният ремонт на магистралният водопровод на Кърджали предотврати голяма авария

Сега се реализира един значим за гражданите на град Кърджали строеж: „Реконструкция на питеен водопровод по ул. „Климент Охридски”. Този участък от водопроводната мрежа е с местоположение на входа на града. Тръбите са стоманени, с диаметър 800мм, силно амортизирани и корозирали, в окаяно състояние и с множество пробиви, от които изтича голямо количество вода, причиняващо значителни неудобства и неприятности, както на водоснабдяването, така и на съпътстващата техническа градска инфраструктура. Улица „Климент Охридски” е и път за с. Енчец и с. Главатарци. По нея преминават много туристи, а реконструираният участък беше постоянно във вода и лед през зимата.Това поставяше в невъзможност община Кърджали да я благоустрои.

 

Строежът беше финансиран от МРРБ през октомври 2008г. и замразен през ноември 2009г. по нареждане на Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството. Четири години изминаха в очакване, молби, докладни и надежди да бъдат отпуснати пари и това се случи през ноември 2013г. благодарение на разбирането на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и на областния управител Бисер Николов, който твърдо и упорито настояваше да се намерят и насочат необходимите финансови средства към град Кърджали.

 

Строежът е с изключителна сложност за изпълнение с оглед на това, че през този водопровод се подава вода на 80 % от жителите на град Кърджали, жителите на селата Солище, Скърбино, Иванци, Сипей, Рани лист, Невестино, Зим Зелен, Повет, Панчево и Жинзифово. Допълнително изпълнението е усложнено поради почти минусовите температури и краткия срок на усвояване на средствата през 2013г.

 

Тук е мястото да благодаря на изпълнителя - Гражданско сдружение „Саварона Ардастрой”, чиито ръководители се съгласиха да изпълнят обекта и поеха отговорността и предизвикателство да работят през зимните месеци.

Заради голяма цел – подмяна на компрометирания участък и предотвратяване на авария, която би оставила жителите без вода за много дълъг период от време, се налага всички ние да претърпим временни неудобства.

 

Каква беше и е задачата на „В и К” дружеството през този период – да уведомява потребителите за времето на спиране и пускане на водата, да я спре и да я пусне в определените часове – два или три пъти за времето от началото до края на изпълнението на строително-монтажните работи.

 

Първото спиране на водата беше обявено за времето от 8.00 часа на 05.12.2013 г. до 8.00 часа на 06.12.3013 г. На 06.12.2013 г. е големият християнски празник Никулден. Насрочихме тази дата, за да не се налага последното спиране на водата да е на Коледа или на Нова година. Споменавам и свързвам гореописаното с факта, че беше отправен укор дори за нехристиянско поведение на управителя на „В и К” ООД Кърджали.

 

Работниците от дружеството – изпълнител с помощта на работници от „В и К” ООД от 8.00 часа до 24.00 на 05.12.2013 г. монтираха и свързаха към съществуващата водопроводна мрежа при непрекъсната 18-часова работа, както се казва при „кучешки студ”, временен водопровод за водоснабдяването на града за времето на строителството. Водата беше пусната в 24.00 часа и до 6.00 часа на 06.12.2013 г. беше нормализирано водоснабдяването.

В 6.05 часа на 06.12.2013 г. стана авария и градът осъмна без така необходимата за празничния ден вода.

 

През целия празничен ден Никулден, при същите климатични условия, същите хора отстраняваха аварията. В същия този ден телефоните на диспечерите на дружеството, които също бяха на работа, загряха от обидите и негативизма на вероятно претендиращи за християнски добродетели хора… Диспечерите са служителите, които могат единствено да получат и предадат информация на нашите клиенти.

 

След отварянето на крановете за пускане на водата към града поради голямата консумация и изключването на регулатора, разположен в началото на реконструирания водопровод, който автоматично регулира налягането, във високите части на града – кв. „Байкал” и последните етажи на високите блокове като бл. 52, бл. „Вихрен”, бл. „Булгартабак” и др. по бул. „Беломорски” , бл. 41 в кв. „Възрожденци” и др., останаха без вода.

 

Наложи се ръководството на В и К дружеството да вземе решение да подаде вода от зоната с високо налягане – 15 атм., към зоната с ниско налягане – 5 атм. Връзката става през етернитов водопровод с диаметър 350 мм, намиращ се под въжения мост и пресичащ река Арда в зоната на водното огледало.

 

Регулирането на налягането се извършваше ръчно и изключително прецизно, поради това, че при превишаване на налягането във водопроводите от ниска зона над нормативното, неизбежно бихаа се случили множество аварии с непредвидими за водоснабдяването на града последици. Операцията се извършваше през нощта и отново при минусови температури и ще продължи да се прави до приключването на обекта.

 

Това са само част от трудностите, силното напрежение и голямата отговорност на всички, свързани с изпълнението на обекта.

 

Надявам се неудобствата, които изпитаха гражданите, да бъдат забравени, както вече са забравени тежките режими на водоснабдяването на града през 80-те години на миналия век. Направеното и постигнатото за този наистина кратък период - ноември – декември 2013г., ще остане и ще бъде в полза на всички нас и поне още на едно поколение.

 

Ако на някой от потребителите на вода се случи да има авария в инсталацията на жилищната сграда и му се наложи да подмени 1 един метър тръба с диаметър 20 мм, колко време ще остане без вода до отстраняване на аварията си.

 

Да се върнем на течащата вода от кранчето на снимката. Отново упреците и недоволството са насочени към В и К дружеството. Питейната вода, която „В и К” подава във водопроводната мрежа, е с изключително добро качество и категорично отговаря на изискванията на стандартите, поставени в Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Границата на собствеността на водопроводите, обслужвани от В и К, е водомерът на сградното отклонение. След него отговорност за качеството носят потребителите. Ако това беше водата, подавана от „В и К”, тогава от всички чешми на 65 хил. жители на градовете Кърджали, Момчилград и 33 села, водоснабдени от яз. „Боровица”, щеше да тече такава вода.

 

Използвам възможността да обявя следващото и последно спиране на водата поради извършване на реконструкцията на водопровода по ул. „Климент Охридски”, което ще бъде от 8.00 часа на 16.12.2013 г. до 8.00 часа на 17.12.2013 г. То е в името на голяма цел, на доброто и напредъка.

 

Искам да поздравя всички с приближаващите празници и да им пожелая здраве, хармония, мир и благоденствие!

 

Управител:

/ инж. К. Василева /

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини