Ердоган пак вбеси съседите - Солун, Ксанти, Кърджали, Скопие и пр. били турски

В речта си той акцентира върху значението на Тракия: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиормана – Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”
Гърците приеха много остро изявлението на турския държавник. В Гърция това изявление на Ердоган е било оценено като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите, пише “Фокус”, като цитира македонския “Утрински вестник”.
„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия” коментира: “Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”. „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя „Та Неа”.
“Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, е заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини