Задължиха общинските училища в Кърджали да плащат такса”смет”

Съветници обсъждат таксата за училищата

 Общинските училища в община Кърджали ще плащат по 7 лева на ученик такса „смет” годишно. През последните две години те бяха освободени от налога.Общината покри сума от 209 895 лева за две години. През това време държавните школа са внесли в общинската хазна сумата от 34 968 лева.

Темата предизвика сериозен дебат на заседание на местния парламент в Кърджали. Кметът Хасан Азис поиска таксата да се изчислява на базата на данъчната оценка на сградите. От групата съветници на ДПС предложиха всяко училище да плаща по 8 лева на ученик. От икономическата комисия се спряха на 10 лева. От БСП пък изразиха мнение, че сумата е непосилна и препоръчаха тя да бъде сведена до 5 лева на дете. От ГЕРБ посочиха, че малките училища,които са на твърдо гориво генерират повече смет.От друга страна те са с малки бюджети и предложиха ставката да е диференцирана. За училища до 100 ученици да е 5 лева на ученик,а за школа над 300 деца-10 лева.

Предложена бе среща с директори на училища. Оказа се обаче, че те все още не са подписали актовете за общинска собственост и договорите за стопанисване.

Председателят на местният парламент Раиф Мустафа даде 15 минути почивка за да се разберат председателите на групите съветници.Те се обединиха около сумата от 7 лева на ученик.34 от 38 съветници гласуваха „за“.

По време на дебата стана ясно също,че през 2013 г. е събрана такса смет за 3 209 155 лева. За 2014 г. тя няма да се увеличава за граждани и фирми.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини