Бизнесменът Фахри Идриз ремонтира 20 храма

Кметът със суперлативи за Фахри Идриз

Черно-бяла снимка. Годината е 1933-та, градът е Кърджали. Множество е застанало с издигнати плакати. На един от тях се чете надпис: „Искаме черкви, училища, читалища”.

„Това ми направи огромно впечатление. Този надпис е от стария Кърджали. Хората тогава не са умирали от глад.Били са доволни. Имали са си почти всичко, но са искали духовна храна. Това ме накара да помогна за духовното извисяване на жителите на региона”.

Думите са на инж. Фахри Идриз. Изречени бяха пред кметове и кметски наместници от община Кърджали, които бяха поканени от бизнесмена в ресторант „Меаца“ в центъра на квартал „Възрожденци”.

Бизнесменът е спомогнал за ремонтирането на 20 духовни храма в региона.Подменена е дограмата в 12 кметства и 16 населени места – Крайно село, Резбарци, Жинзифово, Ненково, Македонци, Кобиляне, Чилик, Сипей и т. н.

„Много неща направихме в последно време. Инж. Фахри Идриз винаги ни е помагал и ние винаги сме разчитали на него”, заяви кметът на Солище Якуб Местан. Местната джамия е със сменена чисто нова дограма, дело на фирма „Меаца”.

„Веднъж седнахме в ресторанта в комплекса на инж. Идриз. Той дойде до нас и просто ни попита какво може да направи, с какво би могъл да бъде полезен на хората в селото. От какво имаме нужда. Така стана всичко. Каквото каза беше изпълнено. Ремонтираха се много духовни храмове, за които ние нямахме възможност да направим необходимото. Не са само те. Момчето ни помага с бетон, пясък, дори осигури чакъл за язовирната стена на Невестино”, добави още кметът на кърджалийското село.

„Не мога и не искам да казвам колко ми струваше тази помощ. Религията не ми позволява да се хваля когато направя добро”, каза бизнесменът. „Правя всичко от сърце. Дори някой да ми завижда, завистта ражда чудеса. Дано ако някой има в себе си тези чувства, те го подтикнат да направи нещо добро за региона. Според мен бизнесът трябва да „изповядва” такава политика, че с действията си да връща част от печалбите така, че да се увеличава състоянието на всички хора в Източните Родопи”, добави председателят на местната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

„По-лесно е да обичаме и любим, отколкото да мразим и ненавиждаме. По-лесно е да бъдем добри, отколкото лоши. Щастлив съм, че успяхме да ремонтираме частично над 20 молитвени храма в региона. Ако курсът ни бъде към вярата ни и вярваме в силите си, животът ни ще се промени и ще е по-стойностен. Някои от вас вярвам, че не си говорят едни с други. А аз питам: Не е ли по-лесно да добруваме, отколкото да воюваме, дори незнаейки защо и за какво? Само с обединителски дух и съвместни действия се преборват и кризи, и трудни моменти, които неимоверно изпитват всички в Кърджали и област Кърджали”, зави пред гостите си Фахри Идриз.

„Но тук сме се събрали да изкажа благодарност и дълбокото си уважение към труда на всички вас по време на ремонтните дейности. И да ви пусна една новина, която ще допринесе за развитието на целия регион като туристическа дестинация, а именно откриването на хотел „Меаца”.

Благодаря на всички вас от дълбините на душата си. Пожелавам ви да бъдете неуморни пред решаването на трудностите, пред които се справяте всеки ден-няма нерешим проблем. Със споделяне и разчленяване всеки труден момент има решение. Ако имате каквито и да е проблеми, ние от екипа на „Меаца” ЕООД и лично аз обещавам да ви се притека на помощ.

Пожелавам на всеки да обедини усилие с всеки-пръст по пръст ето ви юмрук. Бъдете ми живи и здрави. Пожелавам ви воля, решителност и множество лични и професионални успехи и обединителски дух.

Всички еднакво бедни или богати не може да сме. И планините не са равни, но всички планини могат да се радват на зеленина. В този аспект на мисли, ако всички сме малко по-добри ще заживеем по добре. Аз ден и нощ се боря неуморно за по-качествен живот за всички кърджалийци в област Кърджали”, добави пред гостите собственикът на комплекс „Меаца” Фахри Идриз.




Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини