Българите попийват на банкети в Турция, скандализират домакините- въздържатели

Протоколен гаф сътвори наскоро кореспондент на елитна българска медия при посещението на група български журналисти при кмета на Бурса Реджеп Алтепе. Незапозната с нравите на управляващата партия на ислямистите в Турция колежката подари на градоначалникът бутилка вино, с думите , че то е едно от най-добрите в нейния регион. Алтепе който е пълен въздържател и се придържа към проповядваното от Партията на справедливостта и развитието отрицание на алкохола запази самообладание и прие подаръка. Журналистите от групата обаче се сконфузиха от гафа.
Ситуацията е обичайна за наши делегации , които посещават Турция. Мнозина носят на приятели и официални лица вино и български ракии като подарък. От няколко години обаче примерът на премиерът Реджеп Ердеган за пълно въздаржание от алкохол среща много последователи и се разпространява мълниеносно. Той важи като железен закон за държавната администрация и общинари от управляващата партия.В държавните и общински резиденции не се пие.Преди две години в резиденцията на Меджлиса в квартал “Флория” в Истанбул персоналът се съвещава половин час,докато ми донесе чаша бира.Мерките през последните две години срещу продажбата за алкохол се затегнаха и придобиват все повече характер на сух режим.
Наскоро наша делегация била визита на турска община. В духа на сухия режим не им сервирали алкохол с вечерята. Нашенци се изхитрили и изкарали по бутилка ракия. Кметът на общината станал демонстративно и напуснал банкета. Той не можел да си позволи да бъде разнасян от медиите , че дава пиянски вечери.
Много държави са се опитвали да ограничат употребата на алкохол. Катастрофално завършиха опитите в САЩ и СССР, а по късно и в Русия. В скандинавските страни пък се опитват да ограничат пиенето със баснословни цени на алкохола. Така обаче стимилурат алкохолния туризъм.
Единствено в ислямския свят сухия режим намира почва. Причината е, че в свещения за мюсюлманите Коран е записано, че не трябва да се употребява хамр/вино/. Дълги години обаче в южната ни съседка посръбваха арак/ракия/, като се оправдаваха, че тя не е спомената в свещената книга.
Сега Турция е разделена. Сунитите демонстрират почти пълно въздържание, докато за алевитите консумацията на алкохол е част от религиозната система. Разделение има и по партии. Там където управлява Партията на справедливостта и развитието владее сух режим, като например в Бурса. Но в “Гяур”Измир, където кметуват народно-републиканците здраво се попийва.
Нашите изселници са намерили начин да не се конфронтират с властта и същевременно здраво да си сръбват. Обикновено им носят любимите ракии от България. Пият ги тайно от комшиите в къщи. Дори да те видят,че носиш бутилка за дома, вреди на репутацията ти, твърдят изселници.
Георги Кулов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини