Тридесет и шест ученици от Езиковата очакват немски дипломи

В началото на  декември настроението в ГПЧЕ „Христо Ботев” е приповдигнато. Всички очакват ваканцията и предстоящите коледни и новогодишни празници, но за една част от възпитаниците на немските паралелки последния месец от годината е изпълнен с очаквания, емоции и планове за бъдещето.Това е така, защото на 3 декември се проведе писмен изпит за придобиване на немска езикова диплома, по програма на Културното министерство на република Германия. 

Пред   36 от тях  стои сериозно изпитание -  придобиването на немска езикова диплома DSD-C1. Декемврийският ден бе кулминацията на петгодишната сериозна и постоянна работа на учители и ученици, работещи и обучаващи се по  програмата.

Писменият изпит e първият етап, проверяващ компетентностите на учениците, съобразени с утвърдената Европейската езикова рамка:  слушане с разбиране, четене с разбиране и творческо  писане. Писменото препитване започва и протича едновременно      във всички изпитни центрове  в  цяла Европа.Непосредствено след писмения изпит  следва устният, който включва защита на дипломна работа по обществено значими и широкоспектърни теми.Форматът   изисква  от учениците както свободно боравене с трудната немска граматика, така и сериозен набор от   богата лексика, точен и прецизен изказ.

Дванадесетокласниците от немските паралелки на Езиковата гимназия в Кърджали са без конкуренция в страната. Две години поред  България   е  в челните редици   в европейската класация  за владеене на немски език. Затова не са случайни  и адмирациите  и високата оценка  към ръководството на училището и   преподавателите по немски език в лицето на  г-н Йорг Каснер, консултант към Немската служба за педагогически обмен и г-жа   Сибиле Шабанска – регионален методист. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини