Съдът обяви в несъстоятелност ОЦК,отстраниха Валентин Манев от шефския пост

Валентин Манев

Състав на Окръжният съд в Кърджали с председател съдия Васка Халачева обяви в несъстоятелност Оловно цинков комплекс.С решение №233 на магистратите се открива процедура по несъстоятелност.Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Съдът образува дело след като виенската фирма „М.К.” предяви иск към ОЦК за неполучени суровини.Дружеството има рамково споразумение с металургичния комбинат срещу което трябва да получи живак,цинк и олово.Споразумението е подписано на 11 януари 2010 г. и „М..К”са привели авансово 1 млн.евро.За обезпечение била открита банкова гаранция,покриваща предоставената сума.Поради неиздължаване на ОЦК,срокът на банковата гаранция бил удължен до 15 март 2012 г.

При направената проверка в Търговския регистър се установило,че ОЦК е неплатежоспособно.Към края на 2011 г. дружеството-длъжник има банкови заеми и други задължения в размер общо на 193,5 млн.лева ,а вземанията са само за 6 млн.лева.

Ноторио известно било обстоятелството,че дружеството длъжник е преустановило работа в началото на 2012 г.

В иска се твърди,че е налице неплатежоспособност на дружеството.С молбата се иска съдът да постанови решение с което да обяви неплатежоспособността на ответника-длъжник с начална дата 15 февруари 2012 г.

ОЦК въпреки дадената възможност не е депозирал отговор на молбата и не е взел становище по основателността й.

С постановено от друг състав на Окръжния съд определение № 591 от 25 юли 2013 г. по дело по несъстоятелност №224/2012 г.последното било присъединено към настоящето дело.Искът е на „Първа инвестиционна банка” по договор за банков кредит на стойност 30 млн.евро.

375 028 лева дължи на работници и служетели ОЦК.

Предстои назначаване на синдик ,който да направи инвентаризация на вземанията и задълженията и да удовлетвори исковете към ОЦК.Очаква се събрание на кредиторитеи и назначаване на постоянен синдик.

Според запознати с делата на ОЦК се очаква собственикът Валентин Захариев да обжалва решението на окръжните магистрати пред Апелативния съд в Пловдив.

Кърджали бг вести научи,че на 28 ноември/четвъртък/ Валентин Манев е бил освободен от поста изпълнителен директор.На негово място е назначен Александър Орешков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини