България наравно с Тунис и Сенегал по корупция. Ама сме по-добре от гърците

България дели 77 място с Тунис и Сенегал в класацията по корупция за 2013 г. на "Трансперънси Интернешънъл" с индекс 41. Зад нас е Китай, по-чисти са Сърбия (72 място), Румъния (69), Черна гора и Македония (и двете на 67). 

За България това е най-слабият резултат в ЕС, с изключение на Гърция, която е на 80-то място. В миналогодишната класация България бе на 75-то място, също с индекс 41.


Скалата за оценяване е от нула за страна, считана за високо корумпирана до сто, за страни, свободни от корупция. 
Класацията включва 177 страни, като е изготвена по данни, събрани от 13 международни институции, сред които Световната банка, Азиатската и Африканската банка за развитие, Световния икономически форум, предаде БГНЕС.
На първо място е Дания с индекс 91, която дели своята първа позиция с Нова Зеландия със същия индекс.

Сред първите 10, на трето място са Финландия и Швеция с индекс 89, Норвегия и Сингапур - с 86, Швейцария - 85, Холандия - 93, Австралия и Канада - 81.

Германия е поставена на 12-то място с индекс 78, заедно с Исландия, които са предхождани от Люксембург - 78. Великобритания е на 14-то място - 76.

Списъкът завършва със Сомалия, Афганистан и Северна Корея, които са с незавидния индекс 8.
Правозащитната организация обръща внимание на напредъка на Гърция в борбата срещу корупцията. Страната, която бе най-тежко засегната от кризата, предприе антикорупционни мерки, докато Испания остава назад в това отношение, коментира "Трансперънси интернешънъл".
"Ние наблюдаваме в тези две страни, два много различни подхода към корупцията в контекста на икономическата криза и мисля, че перспективите за Гърция са много по-добри, отколкото за Испания", отбеляза за АФП Фин Хайнрих, един от учените, работещи по проучването. Испания тази година пада от 30-то на 40-то място сред 177 страни, а  обратно - Гърция подобрява класирането си, минавайки от 94-то на 80-то  място.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини