Езиковата се цели в челната тройка на Национално езиково състезание

В традиция се превърна участието на ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ на Националното многоезично състезание. Интересът на младите полиглоти е провокиран и от самочувствието, което придобиват при овладяването на чуждата лексика, правопис и граматика в часовете по английски, немски, френски и италиански език. Ботевци доказват,  че светът  разтваря вратите на възможностите пред можещите и знаещите повече от един чужд език.

Областният кръг на състезанието приключи при изключителен успех и резултатите от проверката на Националната комисия потвърждават радостната новина.

Девет ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“, състезавайки се в групата по английски-немски език, са класирани за участие в националния кръг. Те са сред най-добрите в страната, защото само тридесет ученици са класирани за националната надпревара.Десетокласниците Филиз Сюлейман, Сибила Керелезова, Милена Мюзюрска, Хакан Халил  и единадесетокласниците Юзлем Юмер, Златомира Петрова, Хайрие Есад, Велислава-Михаела Крачунова и Мирослава Яворова са гордите представители   езиковата гимназия за националния кръг.

При сериозна конкуренция в групата немски-английски език от четиридесет и девет участници четири са първенците на ГПЧЕ „Христо Ботев“. Георги Базлянков, Гергана Вакарелова са ученици от десети клас, а Дениз Шакир и Надежда Стефанова са единадесетокласниците, които ще защитават честа на училището.

От петнадесет класирани в национален мащаб в групата френски-английски език единадесетокласничката Виктория Янкова от френската паралелка е сред най-добрите. Националната надпревара ще се проведе на 30 ноември в град Сливен.

Състезанието е особено интересно поради своята специфика, защото учениците слушат непознат текст на втория западен език, който учат в училище, и го интерпретират в преразказ и съчинение на първия изучаван от тях чужд език. Националното многоезично състезание се провежда за пета година и интересът на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” е  все по-голям.  Резултатите красноречиво показват, че обучението по чужди езици в езикова гимназия „Христо Ботев” е съизмеримо с Държавните образователни изисквания и възпитаниците й се нареждат наравно с учениците от утвърдени езикови училища в страната. Това се дължи както на усилията, положени от самите ученици, така и на професионализма и труда на техните преподаватели.

 ГПЧЕ "Хр.Ботев"

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини