Арт движение Кръг акцентира върху многообразието от празници в Общината

От 29 ноември (петък) до края на януари Арт движение Кръг акцентира върху мултикултурното многообразие от календарни празници в общината. След традиционния празник Ашуре, следва еврейската Ханука – Празник на светлината, който започва на 27 ноември, продължава 8 дни с палене на свещи и за първи път от1888 г. насам съвпада с американския Ден на благодарността. След тях идват християнските коледни и новогодишни празници, и Арменската  Бъдни вечер и Коледа.

На 29 ноември с изложба и пърформанс, посветен на светлините, изпълнен от екипа на македонския художник Перица Георгиев в Артгалерията, започва празничният календар на Кръг. След представянето в рамките на програмата на „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив, и в Кърджали ще видим експерименталното светлинно шоу на Перица Георгиев с екипа му от млади хора.

От 16 до 21 декември Екатерина Садула от Москва, която живее и работи в Момчилград, ще демонстрира пред зрители в Артгалерията старинни балкански техники за ръчно изработване на сувенири и предмети от необработена вълна. Организаторите ще представят и нейна авторска колекция от нетрадиционни вълнени екоизделия.

На 25 и 26 декември 14-годишният Беркай Изет от село Конево, вече носител на една международна и една регионална награди за фотография, ще представи дебютната си изложба „От Измир до Конево” за приятели и ценители. Изложбата включва 25 фотографии и 100 видео- презентации от събития, срещи и места на Балканите, видяни през откривателския обектив на младия човек. Беркай Изет ще покаже и 14 оригинални, ръчно изработени от самия него декоративни свещници с украса от цветни мъниста.

През януари по повод арменската Коледа в Арт галерията ще гостува голяма фото- изложба „Армения – древна и съвременна”. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини