Българи викаха за „Бурса Спор“,изселник от Момчилград подари билети на наши журналисти при случайна среща

Българските журналисти на гости на Реджеп Алтепе

Българи викаха за турския футболен град „Бурса спор“ в оспорваната му среща с един от лидерите в първа лига на южната ни съседка. Сънародниците ни се озоваха на стадиона осъществявайки мечтата си да гледат отбор от европейска класа. Тя се сбъдна благодарение на български изселник от Момчилград. Нашенецът Мюмюн, който не се е връщал в България от 25 години се разчуствал от случайната среща до Улу джамия в Бурса с хасковските журналисти Павел и Тихомир и ги покани на негови разноски да гледат футболното шоу. Колегите от Хасково не устояха на предложението. Оказа се обаче че билетите за мача са свършили и любезният домакин се принудил да купи на черно. Това му коствало над сто турски лири/около 70 лева/.Шоуто било впечатляващо, разказват щастливите запалянковци. Те бяха изумени не само от играта, но и от атмосферата на стодиона. Публиката пеела ,скандирала и размахвала шалчета на любимия тим в пълен синхрон. Когато „Бурса спор“ отбелязали гол стадиона изригнал. С домакина скандирали и българите.Те разменили визитки и си и обещали среща в България на терена на футболен клуб „Хасково”.

Когато кметът на Бурса Реджеп Алтепе научил за жеста на нашенеца от Момчилград се разпореди информацията да бъде популяризирана от пресслужбата му за всички медии и благодари на Мюмюн.

Тази история е част от визитата на български журналисти от Кърджали,Пловдив и Хасково в Бурса по покана на кмета на голямата тримилионна община Реджеп Алтепе. Той е известен в страната ни с многобройните си инициативи за подобряване на отношенията между при България и Турция.Алтепе , който ръководи град с близо три милиона жители прияви изключително внимание към своите гости. Той изпрати специален микробус,който да ги вземе от България. Шофираше не обикновен шофьор, а собственик на транспортна фирма за десет милиона лири Айхан Яшък, който градоначалникът лично помолил да доведе гостите от България. Със задачата да придружават журналистите през цялото време бяха натоварени приятелят от детинство на кмета и един от шефовете на общинската фирма „Култура” Ръфат Йолу и бизнесменът и председател на Дружество за румелийска култура Саваш Сефа. Трима преводачи се грижеха за десетината журналисти , за да могат те да получават информация от първа ръка. Бяхме толкова обгрижвани, че приехме без резерви думите на Ръфат Йолу:Вие не сте на гости в Бурса,вие сте във вашия дом.

Той се оказа прав. В Бурса живеят 1 млн.изселници и техните потомци от България. Много от тях са напуснали страната ни принудително и са започнали отначало. Те обаче не носеха злоба и мъст. При срещите ни с нашенци те се интересуваха какво става в Родината им,дали България ще се възмогне като Турция.

Кметът Реджеп Алтепе има сантимент към България. Майка му е от пловдивското село Куклен. Той от години помага на общини в нашата страна.Когато хасковското село Бисер потъна под вода,първи се притече Алтепе. Той изпрати Ръфат Йолу с помощ за 200 000 евро,изпреварваxки реакциите дори на българското правителство. Алтепе е инициатор на побратимяването на община Османгаази от Бурса с Кърджали, докато беше неин кмет. Когато бе избран за градоначалник на Бурса той осигури стотици хиляди лири за площада на Джебел и за парка на Момчилград. Огорчен е само от нежеланието на Пловдив, с който Бурса е побратимена да осъществят общ съвместен проект.

Кметът Алтепе ни прие в сградата на общината още на втория ден от визитата ни . Отдели ни час като не отиде на джамия, за да отговори на всичките ни въпроси. Изпрати ни с много подаръци.Нашите спътници споделиха, че на два часа се интересува от програмата ни и от това дали сме доволни. Вечерта преди да си тръгнем той ни отдели още един час.Бяхме в кафене в центъра на града. Градоначалникът дойде с ключови хора от екипа си, които да отговарят на журналистически въпроси.

Алтепе не скри причините да ни покани. Има много исторически наслоения.Бих желал хората в България да знаят повече за нас турците, за Бурса. Така ще се премахнат предубежденията. Ще получат информация от първа ръка,сподели Алтепе. Той се зарече да покани отново български журналисти при откриването на новия стадион на любимия му отбор Бурса спор.

Вниманието на кмета бе заразително за всички около нас. Те ни разведоха по любимите места на първите султани на Османската империя. Бурса е първата столица на османците. Затова и тук пазят всичко свързано с Осман гаази и неговите наследници. В султанските сараи ни гощаваха със султанскски гозби. Чувствахме се гато гости на падишаха. Не можем да избягаме от историята си,казваха домакините.

Гостувахме на сдуржение на индустриалците от Румелия.В управителния съвет преобладават изселници от България.Приветствани Найме Кашмер,съпруга на легендарната деветка от Кърджали Мюмюн Кашмеров.Нашенци изразиха желание да инвестират в България и да развиват връзки с партньори от родния бизнес.

На тръгване минахме през офиса на Севаш Сефа. Той иска да побратими неговото дружество с Дружеството за турска култура и изкуство с председател Мюзеки Ахмед. Смята ,че многобройните дружества на изселници в Турция могат да намерят приятели в България. Трябва да побратимяваме не само дружества, но,културни институти, училища, и общини, сподели Сафа на изпроводяк.

Георги Кулов  

Среща в кабинета на кмета
Шофьорът бизнесмен Айхан Яшък
Главните организатори Музеки Ахмед и Ръфат Йолу
На стола на кмета в местния меджлис
Реджеп Алтепе с "Нов живот"
Граждани прекъсват с молба прощалната среща на кмета с журналистите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини