Подготвя се биографичен филм за създателя на “Властелинът на пръстените” Дж. Р. Р. Толкин

Популярността на английския писател и университетски професор Джон Роналд Руел Толкин се увеличи значително след като през 2001-ва година по кината се завъртя мащабното фентъзи на Питър Джаксън “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”. Продукцията с бюджет от 100 милиона долара, чиито сценарий бе вдъхновен от първата част на едноименната литературна поредица на Толкин, даде началото на един от най-популярните и печеливши филмови франчайзи в историята.

Интересът на читателите към Толкин и творчеството му винаги е бил голям и имайки предвид този факт едва ли е изненадващо, че от Холивуд планират да направят биографичен филм, който ще проследи най-важните събития от живота на известния писател. Бъдещата продукция, чието временно заглавие е “Толкин”, ще бъде финансирана от студиото Fox Searchlight, а работата по сценария вече е започнала.

Все още няма избрани актьори за главните роли и не се знае кой ще поеме режисурата, но за сметка на това бе разкрито, че продуцентските задължения са били поети от бившия студиен шеф и настоящ филмов продуцент Питър Чърнин (“Възходът на планетата на маймуните”). Според първоначалната информация от Fox Searchlight бъдещата биографична лента ще се фокусира върху годините, които Дж. Р. Р. Толкин прекарва в колежа “Пемброук” и влиянието на Първата световна война върху неговия живот и творчество.

По сценария на продукцията вече работи бившия преподавател и самопризнат дългогодишен почитател на Толкин Дейвид Глийсън (“Каубои и извънземни”), а търсенето на режисьор най-вероятно ще започне в началото на предстоящата 2014-та година.

Според източници близки до вестник LA Times в много отношения “Толкин” ще напомня на други два известни биографични филма – драмата на Марк Форстър “Пътят към Невърленд” и “Спасяването на Мистър Банкс”, в който Том Ханкс се превъплъщава в образа на легендарния Уолт Дисни.

“Толкин” е официално в период на пре-продукция и в най-добрия случай снимките ще започнат през втората половина на следващата година.


Източник: cinefish

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини