Ученици в Кърджали получават топъл обяд

Расте броят на учениците, които се хранят на стол в община Кърджали. През тази учебна година 10% повече деца получават топъл обяд. Обхватът е 28% от всички учащите се, а в началния курс процентът е над 55, съобщи управителката на „Ученическо хранене" ЕООД Мария Маджурова. В момента предприятието подпомага дейността на 16 стола - 6 в Кърджали и 10 в средищните училища в общината.

Ежедневно в столовете се приготвят 1050 обяда, предлагат се също безплатни закуски на 812 деца и бързи закуски за около 800 подрастващи. По график от2009 г. всеки ден 1800 деца получават и пресен плод.

„Приготвянето на храната е съобразено с действащите наредби и специалните изисквания за използваните продукти. Всички столове са снабдени с рецептурници от2012 г. за изготвяне на седмичното меню. В заведенията на територията на учебните заведения е забранена продажбата на вафли, газирани напитки, млечни продукти с растителни мазнини", коментира още шефката на „Ученическо хранене" Кърджали.

Цената на един купон, включващ супа, основно ястие и десерт, е 2 лв. Средствата за поевтиняване на купона се определят от всяко учебно заведение и най-често сумата варира от 40 ст. до 1.20 лв.

"В ОУ "Христо Ботев" в с. Миладиново топла храна ежедневно получават 90% от децата, а цената на купона е 80 стотинки", обясни директорът на училището Байрам Юсеин.

Община Кърджали се стреми да запази социалния характер на столовото хранене и стимулира консумацията на топла храна, като търси помощта на родителите и учителите. През октомври в област Кърджали бяха инспектирани над половината от обектите, свързани с храненето в училищата и детските градини. Инспекторите от отдел „Контрол на храните" към ОДБХ провериха училищни столове и бюфети, павилиони и обекти за раздаване на храна на територията на учебни заведения, кухненски блокове към детски градини, детски млечни кухни. Дадено е само едно предписание за осигуряване на подходяща хладилна витрина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини