Завършен е грубия строеж на центровете за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище

Напълно завършен е грубият строеж на трите Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище, изграждащи се в Кърджали по проект „Дом за всяко дете”. Това съобщи ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков. По думите му на обектите са извършени и всички дейности с поставянето на изолациите по тях, покривните работи, първият етап на зареждането на инсталации. Така на практика остават само довършителни работи, сред които поставяне на част от настилките и облицовките, както и бояджийските дейности. Остава да се довърши и външната планировка, дворни пространства и огради, тъй като сградите излизат с напълно завършен и благоустроен терен.
Сградите на трите центъра от семеен тип се намират в централната градска част и кварталите "Гледка" и "Веселчане", а Защитеното жилище - в квартал "Байкал". Те 
бяха проектирани съгласно изискванията на управляващия орган по определен начин, който да обслужва специфичните нужди на бъдещите обитатели - 36 деца на възраст над 3 години, настанени в специализирани институции, и 8 младежи с увреждания. 
Навсякъде са предвидени съоръжения за лесно предвижване. Във функционално разпределения спалните помещения са за по двама души и съответният санитарен възел, към тях има и общи помещения които ще служат за събиране, хранене на децата и прекарване на свободното им време, съобщи още ръководителят на проект „Дом за всяко дете” инж. Васил Бобеков.
”Едно от предимствата на сградите е, че няма никъде непреодолими препятствия. Там където терените налагаха сградите да бъдат на повече от един етаж, така както е в центъра за настаняване от семеен тип в района на Пазара, там е предвиден асансьор. Такъв има и в защитеното жилище и по този начин обслужването е напълно съобразено с бъдещите обитатели и да се ползват безпрепятствено бъдещите центрове и защитено жилище.”, допълни инж. Бобеков.
Сградите са проектирани от местни архитекти и при самото ситуиране и обемите им са съобразени с кварталите, където са разположени и където има предимно къщи. Така те не се отличават от общия архитектурен пейзаж и органично се вписват в него. 
По проекта ,освен строителството им, има и други дейности. Този месец приключи работата си Комисията за избор на доставчик на оборудването на сградите и се очаква подписването на Договор, което заедно с изчакването на сроковете по Закона за обществените поръчки, ще продължи около месец, заяви ръководителят на проекта „Дом за всяко дете”. Наблюдавайки хода на дейностите инж. Бобеков смята, че преди приключването на проекта, чийто срок е в края на март следващата година, той ще бъде приключен в срок до 20 март 2014 година. Ще бъдат построени и завършени напълно не само сградите, но и напълно оборудвани с легла столове, кухненски блокове и всичко необходимо за функционирането на обектите заедно с инсталациите за охрана и пожар.
Ще припомним че договора за проект „Дом за всяко дете” бе подписан на 20 март 2012 година, а първата копка на защитеното жилище бе направена на 23 юли т.г

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини