Истерия на „гумаджийниците” в Кърджали,всички вкупом сменят гумите

 Истинска истерия настана вчера в Кърджали на пунктовете за смяна на гуми.Кърджалийци подтикнати от лошото време решиха като един да обуят автомобилите си със зимни гуми. Пред „гумаджийниците” се извиха опашки.Чакаше се по 3-4 часа.

  Обикновено местните шофьори сменят гумите в началото на ноември. Хубавото време обаче отложи с половин месец тази процедура.

  Специалисти и опитни водачи препоръчват зимните гуми да се слагат след като температурите паднат под 7 градуса. Меките летни гуми все още могат да вършат работа в това време, но не и твърдите,т.нар.”спортни”. Те стават на „пластмаса” и спирачния път е доста дълъг.

Ако гумите не са сложени на джанти трябва са се бръкнете по 8 лева на парче. Смяна на вентили и баланс на джантите вдига цената.

  Мнозина карат с гуми втора употреба. Четворка от тях може да се изтъргува за 160 лева. Тази година в Кърджали имаше истински глад на пазара за гуми втора ръка преди сезона.

 Закона не предвижда глоби за това, че през зимата се кара с летни гуми. Изискването на нормативната уредба е грайферите да са по- високи от 1,6 мм. Специалисти обаче препоръчват законодателите да регламентират карането през зимата с подходящи гуми, за да се избегнат задръствания и катастрофи.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини