Главно мюфтийство води 26 дела за имоти,меракът му за медресето в Кърджали отрязан

Главното мюфтийство води 26 дела в страната за връщане на имоти в цялата страна.

Това съобщи вчера пред "Труд" адвокат Красимир Руев, който представлява вероизповеданието пред съдилищата.

Осем от имотите някога са били джамии, които сега не са действащи, а останалите са стопански земи, бани и други постройки.

Четири от тях се намират в Пловдив. Мюфтийството претендира за сградата на Чифте баня в центъра, сега зала за съвременно изкуство, незастроена площ с паркинг от 1560 кв.м зад Съдебната палата, едноетажна сграда на бул. "Цар Борис III Обединител" и 32 дка турски гробища.

За собствеността на имотите в петък в Окръжния съд в Пловдив започна дело, което бе отложено за 7 февруари 2014 г. за представяне на документи и свидетели.

Руев обясни, че ще представи архивни документи със списъци на вероизповедните общини в България, които да докажат постоянното им съществуване от Освобождението до днес.

За три от исканите имоти Главното мюфтийство не разполага с нотариални актове, но щяло да вади други документи и да води свидетели.

Единият от тях е на 90 г. и бил близък роднина на човека, дарил Чифте баня на джамийското настоятелство.

За турските гробища очевидци щели да разкажат за погребения по мюсюлманските ритуали. Съдът прие исканията и назначи техническа експертиза.

Докато течеше делото в Пловдив, в Районния съд в Карлово започна процес за собствеността на 450 кв.м зад читалището в центъра на града, където е била съборената Кармазъ джамия.

По думите му тя е бутната от два бронетранспортьора и двама войници през 1969 г. за една нощ.

Докато течеше делото, пред съда се бяха събрали стотина души, които се обявиха против връщането на имота.

Преди няколко дни в Карлово имаше протест по първото решение на Окръжния съд в Пловдив за реституцията на Куршум джамия и 2 дка зелени площи около нея.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини