Огромна релефна карта на България е имало в двора на „Паисий”, унищожена е от безхаберие

Днес, 15.11.2013 година, е един изключителен ден, защото учениците на СОУ „ Отец Паисий“ се срещнаха с академик Стефан Воденичаров – председател на Българската академия на науките.

 Вековният юбилей на училището съвпада със 100 –годишнината на първите метеорологични и хидрологични изследвания в град Кърджали. На откриването на обновената сграда на хидро – метеорологична станция град Кърджали присъства скъп гост – академик Стефан Воденичаров, който се срещна с ученици от СОУ „ Отец Паисий“.

 Паисиевци успяха да развълнуват учения със своя разказ за първата учебна метеорологична площадка, която се е намирала на територията на училището.

 В двора на СОУ „ Отец Паисий“, някогашното Първоначално светско училище „ Отец Паисий, до красиво езеро с водни лилии и розариум, е съществувала уникална релефна карта на България с внушителни размери. Тя била поставена на земната повърхност, с изградена под нея уникална хидросистема, имитираща речната мрежа на България - с извори и езера, и течащи реки. Учениците с интерес записаха този разказ на бивши учители и у тях спонтанно възникна идеята да предложат на Ръководството на СОУ „ Отец Паисий“ да се реализира проект, с който да бъдат възстановени релефната карта на България и метеорологичната площадка.

            С горящи за знания очи и изпълнени с радост от емоционалната среща Паисиевци поеха пътя към осъществяването на своята най-нова идея.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини