Петима загинали и 144 ранени в областта през тази годината

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. се призовават правителствата  и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2013 г. календарният ден за възпоменание е 17 ноември.

От 01.01.2013 г. до 13.11.2013 г. на територията на област Кърджали са регистрирани общо 381 пътнотранспортни произшествия, като 122 от тях са тежки (с убити и ранени) с 5 загинали и 144 ранени. Сравнението със същия период на миналата година показва увеличение на тежките ПТП с 35 броя, увеличение на загиналите с 1 и увеличение на ранените с 34. Броят на леките(само с материални щети) ПТП е със 7 повече.

Най-тежка е пътната обстановка в община Кърджали, където са станали 66 тежки катастрофи с трима убити и 75 ранени.

Най-често настъпилите ПТП по вид са сблъскване между МПС, блъскане на МПС в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в предпазна ограда, в препятствие на пътя, в скат, блъскане на паркирано и на спряно ППС и преобръщането на МПС.

Почти всички настъпили пътни произшествия са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са превишена и несъобразената скорост, отнемането на предимство и управлението на МПС след употреба на алкохол.

От началото на тази година при 19 ПТП са пострадали 20 деца и юноши, като 13 от тях са пешеходци, 6 са пътници и 1 юноша като водач на мотопед.

Основните причини за травматизма с деца и юноши са:

- движение с превишена и несъобразена скорост /главно в населените места/;

- неспазване на предимство;

- неправилно пресичане на пътното платно от децата;

- недостатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца;

- липса на нагласа у водачите да се движат с по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност, когато возят деца;

- липса на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;

- неизползване на светло отразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.

През лятната ваканция на 2013 г.(01.06.2013г.-11.09.2013г.) при 6 ПТП са пострадали 6 деца и юноши – 1 от тях като пешеходец, 4 като пътници и 1 дете като водач на мотопед. В сравнение с лятото на 2012 г. пострадалите деца са с 2 по-малко.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини