Екип на bTV снима филм за символа на Ардино - Дяволския мост

Екип на bTV снима филм за символа на Ардино - Дяволския мост. Лентата ще бъде показана в рамките на предаването „bTV репортерите" около Коледните празници. „Целта ни е да проследим митовете и легендите по българските земи. Смятаме, че живописният Дяволски мост е емблематичен не само за Родопите, а е сред най-известните старинни мостове у нас", подчерта репортерът Денислав Борисов, който сподели, че вижда за първи път уникалния мост.

В лентата зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в община Ардино Селяхидин Карабашев представя историята на моста, обвит в многобройни предания. 17-годишният ученик от СОУ „В.Левски" Станислав Дойновски е в ролята на младия строител на моста. Младата и талантлива певица Аделина Чолакова и женската фолклорна група „Родопчанка" към читалище „Родопска искра – 1921" в Ардино изпълняват най-хубавите родопски песни, сред които„Бела съм бела, юначе"и „Руфинка".

През пролетта на тази година започна реализацията на един дългоочакван и изключително важен проект „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино". С него се гарантира по-лесния достъп до Дяволския мост. Дейностите включват още реконструкция и рехабилитация на пътя Ардино – с. Дядовци, както реставрация, консервация, оборудване и експониране на културно-историческите и природни атракции – Дяволския мост, Орловите скали, Барутчийницата. Проектът е по ОПРР и е на стойност 3, 4 млн. лева, финансира се от Европейския фонд за регионално развитие

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини