Преглеждат за туберкулоза безплатно

Безплатни прегледи за туберкулоза ще из­вършват лекари от 11 до 15 ноември в болни­цата в Кърджали като част от кампанията "Седмица на отворени врати". Инициатива­та е в изпълнение на Програмата за пре­венция и контрол на туберкулозата в Бъл­гария. Всички желаещи да се прегледат мо­гат да го направят на­пълно безплатно и не­зависимо от здравно- осигурителния си ста­тус. При лицата с от­крита туберкулозна инфекция се започва своевременно лечение и профилактика.

Лекарите ще прег­леждат от 9 до 12 часа в пневмофтизиатричното отделение на шестия етаж на бол­ницата. Препоръчително е да се изследват хора, страдащи от продъл­жителна кашлица. Те­зи, които се оплакват от често повишаване на температурата или губят необяснимо тегло, както и диабе­тиците също трябва да се прегледат. Спе­циалистите от отде­лението ще им напра­вят безплатно анкет­но изследване, а по тяхна преценка и рен­тгеново изследване.

Предишната кампа­ния бе през март. То­гава акцентът беше върху децата, при кои­то болестта се отк­рива по-трудно и ос­тава по-дълго време незабелязана.

Средствата за кам­паниите се предоста­вят от здравното ми­нистерство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини