Орешарски пита кметовете за пътищата, пускат отсечката за Маказа през декември

Пътната отсечка от сп.”Джебел” до Подкова,която свързва Кърджали с ГКПП “Маказа” ще бъде отворена в края на декември или в началото на януари следващата година. Причината са допълнителни строителни работи. Те се налагат поради преместването на коритото на река Върбица. Това съобщи на брифинг в Кърджали министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Нейното изказване бе част от пресконференцията, която дадоха домакини и гости по времето на визитата на премиерът Пламен Орешарски в Кърджали.

Министър -председателят посочи, че при разговорът му с ръководството на областна администрация, кметовете и народните представители от региона са засегнати проблемът с пътищата, депото за твърди битови отпадъци, водния сектор, аграрния сектор. Орешарски каза, че е за по силно местно самоуправление и финансова децентрализация. Въпросите се обсъждат и на ниво Съвет по децентрализацията. Основно местната власт решава проблемите на хората. Ако тя получи повече ресур, това означава подобряване на дейността и на централната власт.

Премиерът заяви още, че правителството насърчава финансово общините за създаване на нови работни места. Създаваме условия за икономическо развитие, чрез увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Социалната политика е наш приоритет в готвения бюджет, каза още Орешарски.

Надяваме се до края на мандата 70 % от проблемите поставени пред премиера да бъдат решени, каза областният управител Бисер Николов. Той подчерта, че приоритет за него са околовръстния път на Кърджали и индустриалната зона “Юг”.

Кметът на Кърджали Хасан Азис отбеляза, че правителството работи за балансирано и устойчово развитие на общините, в подкрепа на местната власт. Затова и кметовете подкрепят кабинета. Той припомни,че в продължение на 4 години при предишния кабинет кметовете от нашата област са били обявени за лошите и били наказвани. Сега балансът се възстановява.Хасан Азис каза , че от особена важност за Кърджали е доизграждането на депото за твърди битови отпадъци. Очакваме финансиране на всички спрени от правителството на ГЕРБ проекти, заяви още градоначалникът.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков призова във идващия вторник земеделските производители от региона на разговор. Той припомни , че земеделските субсидии са разплатени на 50%. В началото на следващата година ще се приведат още 50 на сто. През декември т.г.ще се разплатят субсидиите за млечния сектор.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини