Рак мори жителите на Звиница,отдават го на склада за пестициди

Проверяват склада за пестициди в село Вранско

Жители на село Звиница алармираха Кърджали бг вести,че пестицидите складирани край селото морят неговите обитатели.Според тях прозорците на помещението са отворени и през лятото вятърът носи отровния прах в домовете на хората.Над десет души в селото са болни от онкологични заболявания и хората ги отдават на склада с пестициди край Звиница.Наскоро починал съселянин на 51 г. възраст и местните жители винят отровите. В склада са събрани над 20 тона препарати,от хранилища от околните села.Складът се намира на половин километър от селото.

Проверка на междуведомствената комисия създадена със заповед на областния управител Бисер Николов и председателствана от заместника му Назми Мюмюн костатира,че има миризма на пестициди около склада,но вратата и прозорците са плътно затворени и няма разпространение на отровите извън него.Те са с решетки и ламаринени капаци.Всички предписания за безопасност са изпълнени.Кметът на селото смята,че притесненията са предимно сред нашенци идващи от Турция за Байрама,които са впечатлени от миризмата.

Междуведомствена комисия повери складовете за пестициди с изтекла годност на територията на цялата област. Комисията включа представители на ОД на МВР, ОУ”Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна администрация Кърджали.

Проверяващите констатираха че прозорците на сградите са запечатани, вратите са обезопасени, няма следи от опити за проникване, поставени са знаци за опасност, за забрана за използване на огън, има гръмоотводи. На покрива на един от складовете са счупени няколко керемиди и е направено предписание да бъдат подменени. Пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в 11 склада на територията на областта.

Складовете в област Кърджали бяха обследвани в началото на октомври т.г. и във връзка с подготовката на окончателно проектно предложение за проект „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита” по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съществува одобрено идейно предложение за финансиране по проект:Помощ на подготовката на окончателно проектно предложение за обследване на всички складове в страната ,съхраняващи пестициди. Възложено е от ПУДОС към Министерството на околната среда и водите. С приоритет ще се ползват рисковите складове. След като привършат проверките ще има обществена поръчка за преопаковане и унищожаване на пестицидите в чужбина, тъй като в нашата страна инсталация за това няма. МОСВ ще търси изпълнител.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини