Откритият в Плевен цианкалий в склад бил на Агенцията по лозата и виното

Изоставените помещения, в които бяха открити опасни химични вещества в Плевен, са бивши лаборатории на Изпълнителната агенция по лозата и виното, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен.

 При извършената проверка е установено, че пластмасовите и стъклени съдове, съдържащи опасните смеси, са използвани за лабораторни цели. Целостта на съдовете не е нарушена. Те са съхранявани в лабораторни помещения; не е констатирано наличие на силни миризми и разливи от опасни химикали, се казва в съобщението на РИОСВ в Плевен. Отровите са преместени за временно съхранение в подземни помещения с трайна бетонова настилка, без връзка с канализация, с осигурена естествена вентилация и ограничен достъп. Помещенията отговарят на изискванията за склад за съхранение на опасни химикали.Предприетите мерки към настоящия момент гарантират, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението на Плевен и за замърсяване на околната среда, допълват от РИОСВ.
В петък огромно количество цианкалий и други отрови, бяха открити в сградата на бившия Център по метрология в Плевен. Районът веднага бе отцепен от полицията. Веднага започна разследване за установяване на кого принадлежат опасните отрови. Образувано е досъдебно производство.

Източник: dnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини