Конфискуват имущества на бизнесмен, измамил община Кърджали

Окръжният съд в Кърджали потвърди решението на районната инстанция, с което ще бъде конфискувана 1/5 от всички имущества на бизнесмена Велятин Вели, предаде кореспондентът на БГНЕС. Причината за това е, че през2007 г. мъжът, който е активист на ДПС, е измамил с фалшиви фактури община Кърджали и е присвоил над 81 000 лв. от малките поръчки за ремонти в село Стремци. Документите с невярно съдържание са за ремонтите на санитарните възли и на стая за нуждите на Гражданска защита в селското кметство /на стойност 42 457 лв./, за благоустрояването на улица /86 385 лв./ и за основния ремонт на тренировъчния комплекс за местната школа на борците /50 000 лв./. Освен конфискацията на собствеността, на бизнесмена е наложено и лишаване от свобода за2 г. с отложено изпълнение от4 г.

Според заключението на тройната съдебно-техническа експертиза, стойността на действително изпълнените строително-монтажни работи не съответства на отразените в Актовете образец 19 и в издадените за всеки от трите обекта фактури. Установено е, че ремонтът в сградата на кметството възлиза едва на 14 354 лв. заедно с печалбата и ДДС. Но в банковата сметка на Вели са постъпили 42 457 лв., след представянето на измамната фактура. Благоустрояването на улицата в селото в действителност струва 53 051 лв., но сумата, изплатена според отразеното във фактурата, е 86 385 лв. Вместо 30 146 лв., на колкото възлиза основният ремонт на спортния комплекс, на строителя са преведени 50 000 лв.

Според заключението общо за трите обекта стойността на неизпълнените строително-монтажни работи с печалбата и ДДС възлиза на 81 290 лв. При съставянето на актовете бизнесменът и представителят на общината се подписали на документи без посочена дата, но с описани вид, количества и цени на изпълнените дейности, които обаче само преповтаряли офертите, без да са наистина извършени.

Заради измамата съдът е постановил конфискацията на 1/5 част от имуществата на Велятин Вели. Той ще трябва да се прости с черен джип, оранжев „Фиат”, специален автомобил, колесен трактор с ремарке, както и с 1/2 от парцел с площ близо 6 декара и построената там 2-етажна вила с обща площ 421, 32 кв.метра. Този парцел и вилата са купени на публичен търг за общинска собственост. Освен това ще му бъдат отнети също по 1/2 от други 6 имота с обща площ 22, 538 декара и от едноетажната масивна сграда на кроялния цех.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини