10 начина да надвиеш стеснителността си

Половината тийнейджъри в Евросъюза признават, че са стеснителни. Това им създава пречки в училище, в личния живот и при общуването с приятели. Психолозите предлагат 10 ефикасни начина, за да се справиш с този недостатък.

1. Бъди търпелив и упорит. Срамежливостта е сериозен проблем и за да се справиш с нея, ще ти трябват от няколко месеца до една година. Притеснителните хора се нуждаят от повече време в сравнение с останалите, за да се нагаждат към нови социални ситуации. Най-често са срамежливи интелигентните и амбициозните, които имат свръхизиквания към себе си и все мислят, че не са на ниво. При всички положения мисията ти не е невъзможна, така че си обещай: няма да се отказваш от нея!

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева    

2. Вдигай ръка. Учителите няма как да те забележат, ако все стоиш свит в ъгъла и не участваш в часовете им. Осмели се да се включваш активно поне по предметите, по които си добър. Усилията ти със сигурност ще бъдат възнаградени.

3. Направи купон. Все се сърдиш, че никой не те кани на рожден ден или на дискотека. Май не ти е хрумвало, че ти би могъл да направиш първата крачка, като събереш съучениците си на гости у вас или в клуб. Постарай се да обърнеш внимание на всеки, да танцуваш, да се включваш в разговорите. Това е един от най-ефикасните начини за размразяването на леда между тийнейджъри.

4. Смени си имиджа. Посмей да правиш всякакви смели експерименти със себе си. Подстрижи се асиметрично, носи ярки дрехи, възкачи се на високи платформи, ако си момиче. С подобен вид няма как околните да не ти обърнат подобаващо внимание.

5. Говори силно и високо. Няма нужда да проглушаваш ушите на околните, но е време да се откажеш от тихия, тънък и треперлив гласец, ако искаш мнението ти да се чува.

6. Нарочно попадай в нови ситуации. Нали казват, че най-сигурният начин човек да преодолее страховете си е да тръгне срещу тях. Направи го, като по-често ходиш на публични места, срещаш се с големи групи от хора, говориш с непознати, лансираш нови инициативи.

7. Създай си положителен образ във фейсбук, след това го претвори и в действителността. Започни да пускаш снимки, обработени с "Фотошоп". След това се постарай да изглеждаш така и на живо. Най-напред завържи контакти с повечко виртуални приятели, а после започни да се срещаш и очи в очи с част от тях. Не се притеснявай да флиртуваш, когато си зад монитора. Чак когато се почувстваш по-уверен, покани тръпката си и на жива среща.

8. Запиши се на колективен спорт. Редовните тренировки имат двоен ефект - развиват тялото и те стимулират да общуваш с повечко хора. Идеални за момичетата и за момчетата са и заниманията със състезателни и спортни танци, защото при тях контактите с останалите членове на групата са особено близки.

9. Тръгни на театрален кръжок. Какво като нямаш актьорски заложби? Покрай сценичните изяви ще усвоиш правилната дикция, ще подобриш външността си, ще се на-учиш да се изявяваш пред непознати, ще наизустиш пиесите на известни автори и ще срещнеш интересни хора. Особено полезни в твоя случай са трупите, които се занимават с импровизаторски театър.

10. Свири в група. Никой не се е родил научен, така че няма защо да се притесняваш, че не владееш китарата, барабаните или пеенето. Всичко това можеш да усвоиш на специализиран курс или частни уроци. Даже да не стигнеш до сцената, със сигурност ще завържеш нови контакти покрай хобито си и ще се отърсиш от притеснителността си.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини