2 343 -ма в Димитровград празнуват Димитровден днес

Св.Димитър празнува днес православната църква

2 343-ма жители на Димитровград празнуват имен ден на Димитровден. Сред тях са носителите на имена Димитър, Димитрина и техните производни. Православната църква днес отбелязва Св.Димитър Солунски, покровител на строителите. Само с името Димитър в регистъра на Общината са записани 1 977 души. По известните именници днес са шефът на фирма "Пайнер" Митко Димитров, глв.изпълнителен директор на "Неохим" Димитър Димитров, зам.председателят на ОбС Димитър Петров.

В народния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Християнската история, счита че Св. Димитрий се е родил в трети век в Солун, където баща му е бил градоначалник. Той тайно е вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица.

Честито на празнуващите днес!

2 343-ма празнуват имен ден днес в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини