Застраховка „Гражданска отговорност” поевтинява от ноември

Застраховка „Гражданска отговорност" между 5 и 10% по-евтина за  шофьорите от следващия месец, прогнозират от бранша на прага на новата кампания по сключване на задължителната полица. Отстъпките обаче ще са временни - от Нова година се очаква скок в цените. 

В края на годината традиционно повечето от шофьорите подновяват задължителната полица, а в борбата за клиенти застрахователните дружества пускат по-изгодни оферти. Сега цената на „Гражданска отговорност" за автомобили с обем на двигателя до 1 700 кубика е между 180 и 200 лева. С отстъпката застраховката може да падне с 20 лева, съобщава Нова телевизия. 

„Около кампанията конкуренцията се изостря и цените тръгват надолу - дали с кампанийни отстъпки, дали с нови тарифи", отбеляза Константин Велев от Асоциацията на застрахователите в България. „Има компании, които тръгнаха към сваляне на цените и можем да очакваме, че и други ще ги последват". 

По-ниските цени обаче ще са за кратко и прогнозите са от Нова година отново да тръгнат нагоре. Заради по-големите щети, които покриват, и все още ниският процент на автомобилите със сключена полица, застрахователите очакват до 10-процентен скок от догодина.

„Цените през 2014 година, по образец на 2012-та, 2013-та, след кампанията също ще поемат нагоре, за да отразят това, че компаниите трябва да плащат все повече и тези пари трябва да бъдат събрани чрез премиите по задължителната полица", посочи Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.

През тази кампания все повече застрахователи ще сегментират пазара и ще вдигат цените само за определени групи водачи. По-скъпо ще плащат младите и неопитни шофьори, собствениците на повече коли, както и тези, които се движат в големите градове и чужбина.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини