Забъркаха немската легация в интрига за помашкия етнос,скандалът в Кърджали на крачка

Хасан Азис и Матиас Денер представят програмата на десетдневката

    Български учени от бившата комунистическа школа АОНСУ забъркаха немското посолство по темата за помашкия етнос в България, която трябваше да бъде включена в десетдневката на Германия в Кърджали.

За Кърджали бг вести преподавателката в Нов български университет проф.Евгения Иванова обяви, че в рамките на програмата „Германия празнува в Кърджали” ще се представи книгата”Помаците,версии за произход и съвременна идентичност”. Издаването на сборника е финансирано от немската фондация „Фридрих Науман”.В него са включени докладите от провела се в Смолян през миналата година международна научна конференция,финасирана от същата фондация и благословена от ГЕРБ.

    Подборът на докладите в конференцията определено не следват българските държавни интереси.Те целят да утвърдят тезата за помашкия етнос и бяха остро критикувани от учени от БАН.

  В обявената от служителя в немската легация Матиас Денер в Кърджали програма на десетдневката на Германия,представянето на книгата не присъства.То е отпаднало в последният момент.Служителка на германското посолство не пожела да коментира защо.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини